Ga naar de inhoud
Ondergedoken

President Sri Lanka vlucht voor aangekondigd aftreden het land uit

Er wordt al maanden gedemonstreerd in Sri Lanka vanwege de economische crisis. Demonstranten houden de president daarvoor verantwoordelijk. Beeld © AFP

De president van Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, is vanmorgen in alle vroegte zijn land ontvlucht. Dit meldt een Sri Lankaanse immigratiefunctionaris. Afgelopen zaterdag bestormden duizenden demonstranten zijn paleis. Sindsdien zat hij ondergedoken. De president heeft aangekondigd dat hij vandaag af zal treden.

Rajapaksa is samen met zijn vrouw en twee lijfwachten naar Malé, de hoofdstad van de Malediven, gevlucht. 

Bestorming

Zaterdag moest de president ook al vluchten. Toen bestormden duizenden betogers het presidentieel paleis. In onderstaande video is te zien dat de demonstranten door het paleis lopen en in het zwembad van de president liggen: 

In het zwembad en het bed van de president: betogers bestormen paleis in Sri Lanka

01:23

Na de bestorming bevestigde de president dat hij vandaag zou gaan aftreden.

Volgens lokale media is het de bedoeling dat het parlement tegen het einde van de week een waarnemend president benoemt, waarna er een nieuwe premier, een interim-regering en uiteindelijk verkiezingen moeten komen.

Economische crisis

Er wordt al maanden gedemonstreerd in Sri Lanka vanwege de economische crisis in het land. Sri Lanka heeft al langere tijd een tekort aan onder meer voedsel, medicijnen en brandstof. Demonstranten houden president Rajapaksa daarvoor verantwoordelijk.

President
Lees ook:
President Sri Lanka zegt na bestorming paleis dat hij gaat aftreden