Ga naar de inhoud
Voedselschaarste

Russisch-Oekraïens overleg over graan uit Oekraïne, Erdogan bemiddelt

Beeld © EPA (archieffoto)

Oekraïne, Rusland en Turkije overleggen morgen samen met een delegatie van de Verenigde Naties over de export van graan uit Oekraïne. Het gaat om militair overleg van de drie landen, bevestigt het Turkse ministerie van Defensie.

De strijdende partijen Oekraïne en Rusland behoren tot de grootste graanproducenten ter wereld en hun oorlog leidt onder meer tot voedselschaarste. De blokkade van Oekraïense havens en de sancties tegen Rusland veroorzaken bijvoorbeeld dat er veel minder tarwe en kunstmest op de markt komt.

En dat heeft grote gevolgen. In Somalië bijvoorbeeld zijn de problemen groot, zag correspondent Olaf Koens:

Terwijl wereld naar Oekraïne kijkt, voltrekt zich ramp in Somalië: miljoen kinderen ondervoed

03:30
Terwijl wereld naar Oekraïne kijkt, voltrekt zich ramp in Somalië: miljoen kinderen zijn ondervoed.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft volgens Turkse media gisteren gebeld met zijn Oekraïense en Russische ambtgenoten, Volodimir Zelenski en Vladimir Poetin. Hij sprak onder meer over het instellen van veilige vaarroutes door de Zwarte Zee, waarover vrachtschepen, mogelijk deels onder Turkse escorte, veilig de zeestraat de Bosporus kunnen bereiken.

Het is niet voor het eerst dat Erdogan instemming van Oekraïne en Rusland probeert te verwerven voor het plan van de vaarroutes.

Gestolen
Lees ook:
Gestolen graan afgevoerd door Bosporus: 'Rusland wil zien of het ermee wegkomt'

Turkije onderhoudt goede relaties met zowel Kiev als Moskou en er is veel economische samenwerking met Rusland. Erdogan doet niet mee aan anti-Russische sancties en probeert weer vredesonderhandelingen op gang te brengen tussen Oekraïne en Rusland. De twee hebben eerder in Turkije overleg gehad op het niveau van ministers.

Erdogan ontmoet zijn Russische ambtgenoot Poetin komende op 19 juli in Iran. Ze zijn daar voor gesprekken over de strijd in Syrië met de Iraanse president Ebrahim Raisi.

'Graanschuur' Oekraïne

Oekraïne was voor de oorlog een van de grootste exporteurs van graan ter wereld. Veel landen uit voornamelijk Afrika en Azië zijn voor hun voedselvoorziening afhankelijk van het relatief goedkope graan uit Oekraïne. Als de export van het graan uit Oekraïne volledig stil blijft liggen, dreigt er volgens de Verenigde Naties een hongersnood voor miljoenen mensen.