Ga naar de inhoud
Dominante variant

Subvariant omikron raast door VS en China

De temperatuur van een kind wordt gemeten bij een testlocatie in New York. Beeld © ANP

De omikron-subvariant BA.5 verspreidt zich in hoog tempo door de Verenigde Staten, meldt The Washington Post. Volgens sommige experts ligt het aantal nieuwe besmettingen rond de 1 miljoen per dag. Ook in China is de subvariant bezig aan een opmars.

Dat is stukken hoger dan de officiële cijfers in de VS die al weken rond de 100.000 per dag liggen. De onderschatting van het aantal besmettingen zou komen door een gebrekkige dataverzameling en het vele thuistesten.

'Ergste variant'

Een epidemioloog die de krant sprak, noemde BA.5 'de ergste versie van het virus die we hebben gezien'. De nieuwste subvariant neemt het snel over van andere omikronvarianten omdat hij gemakkelijk de immuniteit van eerdere infecties en vaccins kan ontwijken, waardoor het risico op herinfectie toeneemt.

Andere experts wijzen erop dat ondanks de toename er geen enorme piek te zien is in het aantal ziekenhuisopnames. De BA-5-subvariant dook eerder dit jaar ook al op in Nederland. Er is geen bewijs dat de nieuwe vormen van het virus leiden tot andere symptomen of ernst van de ziekte.

Eerste
Lees ook:
Eerste prikken bieden nauwelijks nog bescherming, zegt RIVM. Of is dat te stellig?

De variant wint ook terrein in China, schrijft The Washington Post. Daarom neemt de vrees daar toe dat de net opgeheven strikte beperkingen in Chinese steden opnieuw worden ingesteld. Zo is Shanghai net een paar weken uit een lockdown van twee maanden. De stad is begonnen met grootschalig testen en het afsluiten van straten met een verhoogd risico.

Vaccins

Vaccinproducenten als Moderna en Pfizer werken momenteel aan de aanpassing van hun vaccins om de snel verspreidende omikron-subvarianten BA.4 en BA.5 tegen te gaan. Beide bedrijven willen de nieuwe vaccins in de herfst op de Amerikaanse markt te brengen.

Inmiddels is er ook weer een nieuwe variant opgedoken van omikron: BA 2.75, ook wel 'Centaurus' genoemd. Die subvariant wint in India aan terrein. De Wereldgezondheidsorganisatie houdt BA 2.75 in de gaten, maar beschouwt het vooralsnog niet als zorgwekkende variant.