Ga naar de inhoud
Veel zon en weinig buien

Vakantieganger moet rekening houden met tropisch weer: 'Eerder heet dan normaal'

Een vrouw draagt een paraplu tegen de zon tijdens de hittegolf in het Spaanse Sevilla die donderdag begon. Beeld © ANP

Vakantiegangers in het overgrote deel van Europa kunnen de komende weken rekenen op hoge temperaturen. Zij die afreizen naar Zuid-Europa moeten zelfs rekening houden met tropisch weer, droogte en kans op natuurbranden.

Nu de schoolvakantie is begonnen voor de regio Midden-Nederland reizen de eerste Nederlandse gezinnen richting de zon voor hun zomervakantie.

Heel ver hoeven zij daar niet voor te reizen, zegt meteoroloog Reinier van den Berg van Buienradar. "Als je vanuit Nederland naar het zuiden trekt, via België, Frankrijk en verder, dan kom je eigenlijk overal alleen maar zon tegen. En bijzonder weinig buien."

Hitte in Spanje en Portugal

De hoogste temperaturen vinden vakantiegangers in de binnenlanden van Spanje en Portugal, waar het deze week echt heet kan worden. Van den Berg: "Daar wordt het de komende periode regelmatig warmer dan 40 graden. Maar ook in Frankrijk is het al warm, met in het zuiden temperaturen van boven de 35 graden. Dat vergroot de kans op natuurbranden, wat ook voor campings slecht kan uitpakken."

Er is momenteel sprake van uiterst stabiel zomerweer in het grootste gedeelte van Europa. Het is nu al warm en het gaat nog veel warmer worden. De voorspelde regen voor de komende tien dagen spreekt boekdelen: zelfs in Frankrijk wordt geen enkele druppel verwacht, een zeldzaamheid.

Extreme droogte

Dat heeft ook veel negatieve gevolgen. Zo heeft Italië te maken met de droogste periode in zeventig jaar tijd. In vijf noordelijke regio's is de noodtoestand uitgeroepen, waarbij water geen vanzelfsprekendheid meer is en op rantsoen moet om onder meer de oogst te redden.

De langste rivier van Italië, de Po, kampt door een gebrek aan regenval met het laagste waterpeil in zeventig jaar. Op satellietbeelden van ruimtevaartorganisatie ESA is dat goed te zien: het water staat aanzienlijk lager dan in dezelfde periode twee jaar geleden. Ook is op veel plekken het zand van de bodem blootgelegd.

Zorgen om water

Ook in Spanje bestaan zorgen over de beschikbaarheid van water, vertelt de Nederlandse eigenaresse Margreet de Jong van vakantieverblijf Finca Alegria de la Vida in de zuidelijke regio Andalusië. "Onze waterleverancier heeft zijn zorgen al geuit voor later in juli en augustus. Nu is dat ieder jaar wel spannend, maar pas veel later in het jaar."

Dat geldt ook voor de warmte. "We merken dat het vroeger in het jaar warmer wordt. In juni is het normaal zo rond de 30 graden. Terwijl we dit jaar al een paar keer de 40 graden hebben aangetikt in die maand. Zelfs begin juni was al een keer heel heet." In het gebied, waar het vanaf april tot begin november doorgaans kurkdroog is, werd het vorig jaar een keer ruim 45 graden. 

Wandelaars die de nabijgelegen populaire route Caminito del Rey nemen, wordt door Margreet en haar man Bert daarom op het hart gedrukt om voldoende water te drinken. Ook krijgen ze advies mee om, vanwege al het transpireren, iets zouts mee te brengen voor onderweg, zoals chips, nootjes of drop.

Water
Lees ook:
Water op rantsoen, Italië kampt met ongekende droogte: 'Het is een ramp'

'Pas je tempo aan'

"En pas je tempo aan", zegt De Jong. "Veel mensen hebben de neiging om hun ritme uit Nederland aan te houden. Ze gaan op het heetste moment van de dag, zo tussen 14.00 en 19.00 uur, een wandeling of andere activiteit doen. Dat is nu net het moment dat je het tempo even omlaag moet brengen. Ga lekker 's morgens of later op de avond."

En vakantiegangers die niet zo houden van al die hitte, waar kunnen zij eigenlijk terecht? Nou, zij moeten hun heil onder meer zoeken in de Scandinavische landen, zegt meteoroloog Van den Berg. "In landen als Zweden en Noorwegen vind je momenteel nog een veel frissere luchtsoort. Dat geldt ook voor Schotland. Als je meer van koelte houdt, ben je in die landen aan het goede adres."