Ga naar de inhoud
'Voelde als sneeuwstorm'

Britse toerist Harry hoorde krakend ijs, en zag toen lawine in Kirgizië naderen

De gletsjer, op weg naar beneden. Beeld © Harry Shimmin

Hij had wel dood kunnen zijn, Harry Shimmin weet het maar al te goed. Hij en zijn reisgezelschap (negen Britten en één Amerikaan) zagen hoe een gletsjer in Kirgizië met een noodvaart van de berg afkwam. Ze overleefden allemaal. "Ik hoorde het geluid van krakend ijs achter me."

Harry deelt zijn verhaal op Instagram, waar de video inmiddels vaak is gedeeld. Hieronder kun je ook zien hoe de gletsjer richting Harry naar beneden valt. "Ik dacht even dat ik dood zou gaan."

Dat is niet vreemd dat Harry dat dacht, want het had ook heel anders af kunnen lopen. Maar, schrijft hij op Instagram: "Ik wist dat er een plek precies naast mij was waar ik dekking zou kunnen zoeken."

Alleen lichte sneeuw op hem

Harry omschrijft hoe het was toen de sneeuw over hem heen denderde. "Het was als in een sneeuwstorm. Toen het voorbij was, lag er alleen wat lichte sneeuw over me heen. Ik had geen krasje, voelde me alleen duizelig."  

Grote
Lees ook:
Grote ijsplaat op Antarctica dreigt binnen vijf jaar te versplinteren

Hij wist dat de rest van de groep verderop stond - hij bleef even achter om foto's te maken - en dus waarschijnlijk ongedeerd zou moeten zijn. Twee reisgenoten waren gewond. Eén haalde haar knie open en de ander was van een paard gevallen en had wat blauwe plekken. "Iedereen lachte en huilde tegelijk. We waren blij dat we er nog waren. Later realiseerden we ons pas echt hoeveel geluk we hebben gehad. Als het vijf minuten later was geweest, waren we allemaal kansloos geweest."

Tweede keer in een week

Harry en zijn negen vrienden liepen na de lawine over de ijsschotsen in het Tiensjan-gebergte. "Het waren echt gigantische keien en stenen van ijs die veel verder kwamen dan waar wij ooit naartoe hadden kunnen rennen. Ook als we meteen hadden gehandeld."

Glacioloog
Lees ook:
Glacioloog over lawinedrama Italië: recordwarmte gaf laatste zetje

Het is al de tweede gletsjer in een week tijd die afbreekt. Vorige week gebeurde het in Italië, toen waren er wél dodelijke slachtoffers. Elf doden vielen er na de gletsjerbreuk op de berg Marmolada. 

Klimaatverandering

"Het is een verschijnsel dat door klimaatverandering vaker voor gaat komen", zegt meteoroloog Reinier van den Berg van Buienradar. "Er ligt niet zelden een meer aan de basis van een gletsjer. Het smeltwater verzamelt zich in dat meer, dat een soort kom is."

Maar als er dus door klimaatverandering te veel smeltwater in dat meer terechtkomt, stroomt het over. Met alle gevolgen van dien. Of dat hier ook is gebeurd, is niet te zeggen. "Het is speculeren over wat er hier is gebeurd." Maar dat we met dit soort ongelukken in de toekomst vaker te maken krijgen, dat lijkt dus wel zeker. 

Ook in Italië werd de lawine gefilmd:

Lawine gefilmd: doden en gewonden na afbreken gletsjer in Italië

00:38
In Italië waren de gevolgen dus een stuk groter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore