Ga naar de inhoud
Massale demonstraties

President Sri Lanka zegt na bestorming paleis dat hij gaat aftreden

Duizenden betogers hebben het presidentieel paleis in Sri Lanka bestormd. Beeld © EPA

De president van Sri Lanka zal woensdag aftreden. Dit heeft een parlementsvoorzitter van het land laten weten na een politiek crisisoverleg. De hele dag waren er massale demonstraties in het land tegen de Sri Lankaanse regering.

Er wordt al maanden gedemonstreerd in Sri Lanka vanwege de economische crisis in het land. Sri Lanka heeft al langere tijd een tekort aan onder meer voedsel, medicijnen en brandstof. Demonstranten houden president Gotabaya Rajapaksa daarvoor verantwoordelijk.

Bestorming

Eerder vandaag mondde een demonstratie uit tot een bestorming van het presidentieel paleis. De president was toen al met hulp van het leger gevlucht. 

In onderstaande video is te zien dat de demonstranten door het paleis lopen en in het zwembad van de president liggen:

In het zwembad en het bed van de president: betogers bestormen paleis in Sri Lanka

01:23
Duizenden betogers bestormden het presidentieel paleis in Sri Lanka.

Eerdere protesten hebben al geleid tot het vertrek van Rajapaksa's familieleden uit de regering. De president weigerde tot vandaag zelf af te treden.

Gevraagd te vertrekken

Parlementsvoorzitter Mahinda Abeywardana liet op televisie weten dat het staatshoofd ermee heeft ingestemd dat hij woensdag opstapt. De politieke leiders van het land hebben de president en premier gevraagd te vertrekken na de bestorming. 

Ongekende
Lees ook:
Ongekende crisis Sri Lanka: 'Geen eten, geen inkomsten, zo gaan we dood'

Ze willen volgens lokale media dat het parlement binnen een week een waarnemend president benoemt, waarna er een nieuwe premier, een interim-regering en uiteindelijk verkiezingen moeten komen.

Tijdelijk president

Premier Ranil Wickremesinghe laat ook weten bereid zijn om terug te treden om plaats te maken voor een regering van nationale eenheid. Hij sluit niet uit dat hij de positie van president tijdelijk inneemt.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update