Ga naar de inhoud
Elf doden

Laatste slachtoffer van gletsjerramp in Italiaanse Alpen gevonden

Blik op de Marmolada, waar de gletsjerramp plaatsvond. Beeld © AP

Italiaanse reddingswerkers hebben bijna een week na de gletsjerbreuk in de Dolomieten het lichaam van het laatste vermiste slachtoffer gevonden. Het dodental stijgt daarmee naar elf.

Bergbeklimmers raakten vorige week zondag onder ijs, sneeuw en rotsblokken bedolven toen een deel van de gletsjer op de berg Marmolada afbrak. Van de doden zijn er negen Italiaans en komen er twee uit Tsjechië. Er raakten ook acht mensen gewond.

Lawinegevaar

Bij de zoektocht naar de slachtoffers werden drones, helikopters en speurhonden ingezet. De operatie werd bemoeilijkt door slechte weersomstandigheden en lawinegevaar.

Een deel van de nabestaanden beschuldigt de autoriteiten ervan de gletsjer niet te hebben gesloten voor bergbeklimmers ondanks overduidelijk gevaarlijke omstandigheden.

Glacioloog
Lees meer
Glacioloog over lawinedrama Italië: recordwarmte gaf laatste zetje

De gletsjer brak nadat op de Marmolada, de hoogste berg in de Dolomieten, een dag eerder een recordtemperatuur van 10 graden Celsius was gemeten. Wetenschappers stellen dat klimaatverandering voorheen stabiele gletsjers onvoorspelbaarder maakt.

Bekijk ook - Lawine gefilmd: doden en gewonden na afbreken gletsjer in Italië

00:38
Beelden op sociale media laten de verwoestende lawine in de Dolomieten in Italië zien.