Een protest tegen de Sri Lankaanse regering is uitgemond in de bestorming van het presidentieel paleis in Colombo. Op sociale media zijn video's te zien van de betogers in het paleis. President Gotabaya Rajapaksa was toen al vertrokken.
De betoging vandaag is een van de grootste in Sri Lanka dit jaar. Daar wordt sinds het voorjaar gedemonstreerd vanwege de economische crisis in het land, die de ergste is sinds het land in 1948 onafhankelijk werd. Er is al maanden een tekort aan onder meer voedsel, medicijnen en brandstof. Demonstranten houden president Gotabaya Rajapaksa daarvoor verantwoordelijk.
Eerdere protesten hebben geleid tot het vertrek van Rajapaksa's familieleden uit de regering. De president weigert zelf af te treden.

Veiligheidsdiensten probeerden de betogers bij het paleis tegen te houden met politiebarricades, waterkanonnen en traangas. Maar dat hield de boze menigte niet tegen, zo is te zien op video's van binnen in het paleis:
President Rajapaksa zou vanochtend al naar een andere locatie zijn gebracht omdat er zorgen waren om zijn veiligheid. Gisteren stelde de regering ook een avondklok in voor onbepaalde tijd, maar die werd vanmorgen weer beëindigd na bezwaren van onder anderen advocaten en mensenrechtenorganisaties. Hij had ook weinig effect gehad: tegen het middaguur was het aantal betogers opgelopen tot ruim 100.000.
50 gewonden
Bij de onrust vandaag zijn al zeker 50 mensen gewond geraakt, onder wie twee agenten.
Premier Ranil Wickremesinghe voerde vandaag gesprekken met leiders van een aantal politieke partijen voorafgaand aan een bijeenkomst waartoe de parlementsvoorzitter had opgeroepen. Die wilde met alle partijleiders overleggen over de crisis en welke stappen er moeten worden gezet. Lokale media berichten dat Rajapaksa aan Wickremesinghe heeft laten weten dat hij de beslissingen zal respecteren.

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.