Ga naar de inhoud
10 bitcoins geëist als losgeld

Datalek in China: gegevens 1 miljard Chinezen buitgemaakt

Het gaat om gegevens die de afgelopen jaren door de politie in Shanghai zijn verzameld Beeld © AFP

Door een blunder bij de politie van Shanghai zijn persoonlijke gegevens van bijna 1 miljard Chinezen op straat beland. Het gaat onder andere om telefoonnummers, adressen en ID-nummers. Ook worden burgers met naam en toenaam genoemd in politiedossiers. Experts spreken van één van de grootste datalekken uit de geschiedenis.

De data kwamen in de openbaarheid doordat ze zo'n 14 maanden onbeschermd in een online cloud stonden, zonder wachtwoord. Een anonieme bezoeker van een hackersforum kwam erachter en biedt ze sindsdien aan op het internet. Inmiddels is de cloud weer vergrendeld, maar de gegevens worden nog altijd online aangeboden.

De dief vraagt 10 bitcoins voor het bestand. Volgens RTL Nieuws-techjournalist Stan Hulsen komt dat neer op zo’n 210 duizend euro. Hij zegt dat als het om waardevolle informatie gaat, de kans best aanwezig is dat het voor die prijs verkocht wordt. Maar, stelt Hulsen, 'zo'n bedrag is niet in beton gegoten, je kunt altijd onderhandelen'.

Echtheid getoetst

RTL Nieuws heeft een klein deel van de gegevens in handen, om de echtheid te kunnen toetsen. Ook andere media, zoals CNN en The Wall Street Journal, hebben een dergelijke 'sample' van de hacker ontvangen en getoetst.

Het gaat om gegevens die de afgelopen jaren door de politie in Shanghai zijn verzameld van mensen die in Shanghai wonen of op een andere manier een link hebben met de stad. De data zijn gedetailleerd: het gaat om volledige namen, woonadressen, telefoonnummers, ID-nummers en zelfs etniciteit.

Ook bevat het bestand een enorme hoeveelheid politierapporten van kleine incidenten. Bijvoorbeeld politieverslagen van agenten die burenruzies moeten sussen en illegale goktenten oprollen. Bij al deze verslagen staan volledige namen, adressen en andere gegevens van alle betrokkenen vermeld.

China censureert nieuws over datalek

Het nieuws van het lek is al een week lang groot nieuws overal ter wereld. Maar in China wordt het stevig gecensureerd. De staatsmedia houden zich stil over de kwestie en op Chinese sociale media zoals WeChat en Weibo worden berichten over het datalek zorgvuldig gewist.

Het is een gevoelige kwestie voor de autoriteiten, die normaliter prat gaan op de bescherming van het Chinese volk en hun belangen. Correspondent Roland Smid: "Het is tamelijk uniek dat persoonlijke data van zoveel Chinese burgers op straat belanden. En ook in China is men zich goed bewust van de opslag van data door bedrijven en overheden. Niet voor niets adverteren bedrijven als Apple hier met slogans die hun privacy- en datazekerheid benadrukken."

Bitcoin populair als losgeld

Of de dief ermee wegkomt, is nog maar de vraag. Bitcoin is een populair middel onder criminelen die losgeld eisen, omdat het schijnbaar anoniem is. Maar het is volgens Hulsen niet zo anoniem als veel mensen denken. "De autoriteiten hebben echt wel mogelijkheden om de identiteit van witwassers of criminelen te achterhalen. Zoals altijd geldt: één foutje kan genoeg zijn."

Miljoenen
Lees ook:
Miljoenen slachtoffers datalekken weten niet dat hun gegevens zijn buitgemaakt
Bron: RTL Nieuws