Ga naar de inhoud
'Heel erg zeldzaam'

Hoe kon piloot (21) overlijden door mug? 'Waarschijnlijk zat bacterie op de huid'

De pilote (l), Ger Rijkers (r) Beeld © Privebeeld

Een zeldzame infectie van de hersenen maakte zomaar ineens een eind aan het leven van piloot in opleiding Oriana Pepper (21). Het gebeurde na een muggenbeet in Antwerpen vorig jaar. De kans dat zoiets gebeurt is enorm klein, maar het kán wel, zegt immunoloog Ger Rijkers.

De dood van Pepper is alweer een jaar geleden, maar nu is er de uitslag van het uitgebreide onderzoek, uitgevoerd door lijkschouwer Nigel Parsley. De infectie veroorzaakte bloedstolsels. De lijkschouwer concludeert dat deze ontstonden na de muggenbeet. 

Bacterie in bloedbaan

Op 7 juli meldde ze zich bij het ziekenhuis in Antwerpen met haar ontstoken oog. De piloot kreeg nog antibiotica, maar dat haalde niets uit. Twee dagen later werd zij door haar vriendje opnieuw naar het ziekenhuis gebracht, waar zij drie dagen later overleed.

Britse
Lees ook:
Britse piloot in opleiding overleden na muggenbeet in Antwerpen

Het is onduidelijk wat voor mug Pepper heeft gestoken, maar immunoloog Rijkers verwacht niet dat het echt de steek van de mug was die voor de infectie heeft gezorgd. Hij denkt eerder dat een bacterie die al op de huid zat, door de mug in haar bloedbaan terecht is gekomen.

Alcohol op plek van de prik

Dat zit zo: "Op je huid heb je een heleboel bacteriën, de meeste daarvan zijn goed. Maar er kunnen ook ziekmakende bacteriën aanwezig zijn. Als je door een rozenstruik, een naald of een mug een gaatje krijgt in je huid, dan kan die bacterie binnendringen. Dat is ook de reden dat je bij een vaccinatie eerst de plek van de prik schoonmaakt met alcohol. Dan gebeurt dat niet."

Het
Lees ook:
Het wordt een zomer vol wespen, en dat is best goed nieuws

In dit geval zou het dus kunnen dat Pepper een ziekmakende bacterie bij haar oog heeft gehad, waarna de mug daar prikte en de bacterie in de bloedbaan terechtkwam. "Dat het oog zo dichtbij de hersenen zit, speelt vervolgens ook een rol. Deze vrouw heeft ontzettend veel pech gehad."

'Superzeldzaam'

De belangrijkste boodschap voor de mensen thuis is in dit geval dat het 'superzeldzaam is', zegt Rijkers. "Dit is volgens mij in Nederland nog nooit gebeurd."

Rijkers wil ook niet helemaal uitsluiten dat het toch een tropische mug is geweest die de infectie heeft veroorzaakt. "Er zijn duizenden soorten muggen, die kunnen bijvoorbeeld malaria of het zikavirus meenemen. Antwerpen heeft een haven en het kan zijn dat er muggen mee zijn gekomen, maar ik verwacht het niet."

Bekijk ook: de wespen zijn dit jaar vroeg, en dus zijn bestrijders loeidruk

01:37
Het wordt een drukke wespenzomer.