Ga naar de inhoud
Aanslag tijdens speech

Japanse premier: 'Toestand neergeschoten Abe is zeer ernstig'

Abe werd per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd. Beeld © AP

De Japanse oud-premier Shinzo Abe, die vanochtend is neergeschoten, ligt in 'zeer ernstige toestand' in het ziekenhuis. Dat heeft premier Fumio Kishida gezegd, enkele uren na de schietpartij tijdens een campagnebijeenkomst in de stad Nara.

"Ik bid dat hij dit overleeft", zegt Kishida in een eerste reactie. "Dit is een barbaarse daad tijdens het voeren van een verkiezingscampagne, de basis is van onze democratie, en het is absoluut onvergeeflijk."

Ziekenhuis

Abe is door twee kogels geraakt. Nieuwszender NHK meldt dat Abe van achteren zou zijn geraakt en in zijn linkerborst en nek getroffen zou zijn. Vervolgens vertoonde hij 'geen teken van leven meer' toen hij naar het ziekenhuis werd vervoerd.

In de video hieronder is de aanslag te zien. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

In beeld: luide knallen voordat oud-premier Abe in elkaar zakt

00:47
In beeld: luide knallen voordat oud-premier Abe in elkaar zakt.

De beschieting gebeurde rond 11.30 uur in de Japanse ochtend. De 67-jarige Abe gaf een toespraak voor de verkiezingscampagne van een democratische politicus. 

Volgens Japanse media is de schutter aangehouden. NHK meldt dat het gaat om een 41-jarige oud-militair, genaamd Yamagami Tetsuya. Een wapen dat de man in zijn hand had is in beslag genomen. Er is nog niks bekend over een motief.

Politieke partijen zijn direct na de aanslag gestopt met het voeren van campagne. Of de stembusgang dit weekend nog doorgaat, is niet duidelijk. Volgens Kishida is het te vroeg om daar nu al iets over te zeggen. De regering zal zich daar op een later moment over buigen.

Abe leidde Japan in 2006 en 2007 en opnieuw tussen 2012 en 2020. Nadat hij vanwege gezondheidsproblemen aftrad, bleef hij actief binnen zijn partij. Hij was de langstzittende premier van het land.

Oud-premier
Lees ook:
Oud-premier Abe van Japan neergeschoten, schutter (41) gepakt