Ga naar de inhoud
Aanslag tijdens toespraak

Neergeschoten Japanse oud-premier Abe (67) overleden

Abe ligt op de grond vlak na de schietpartij. Beeld © AP

De voormalige Japanse minister-president Shinzo Abe die vanochtend werd neergeschoten toen hij een speech hield, is in het ziekenhuis overleden. Dat melden de autoriteiten aan de Japanse nieuwszender NHK.

Abe hield een toespraak in de stad Nara, in het zuiden van het Japanse eiland Honsu. Volgens nieuwszender NHK werd dat Abe van achteren twee keer getroffen: in zijn linkerborst en nek. 

Toestand zeer ernstig

De Japanse premier Fumio Kishida zei enkele uren na de aanslag dat Abe 'in zeer ernstige toestand' in het ziekenhuis werd opgenomen.

Filmpjes van de aanslag gingen al snel rond. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

In beeld: luide knallen voordat oud-premier Abe in elkaar zakt

00:47
In beeld: twee luide knallen voordat Abe in elkaar zakt.

Abe werd na de aanslag naar het ziekenhuis gebracht. De beschieting gebeurde rond 11.30 uur in de Japanse ochtend. De 67-jarige Abe gaf in Nara een speech voor de verkiezingscampagne van een democratische politicus. 

Volgens Japanse media zou de schutter zijn aangehouden. NHK meldt dat het gaat om een 41-jarige oud-militair, genaamd Yamagami Tetsuya. Een wapen dat de man in zijn hand had is in beslag genomen. 

Politie:
Lees ook:
Politie: aanslagpleger 'was ontevreden' over oud-premier Abe

Abe was tussen 2006 en 2007 en tussen 2012 en 2020 premier van Japan. Eind augustus 2020 kondigde hij aan vanwege gezondheidsproblemen af te treden.

De Japanse premier Fumio Kishida heeft zijn verkiezingscampagne inmiddels afgebroken en is op weg naar de hoofdstad Tokio. Zijn regering heeft een crisisteam geformeerd.