Ga naar de inhoud
Toespraak parlement

Poetin daagt Westen uit: 'Probeer ons op slagveld te verslaan'

Poetin tijdens zijn toespraak voor het Russische parlement. Beeld © ANP

De Russische president Vladimir Poetin daagt het Westen uit door te zeggen dat als het Rusland 'op het slagveld wil verslaan, het dat vooral moet proberen'. En: "We hebben vaak gehoord dat het Westen ons wil bevechten tot de laatste Oekraïner. Dit is een tragedie voor het Oekraïense volk, maar het lijkt erop dat het die kant opgaat."

Poetin deed zijn uitspraken in een toespraak voor het parlement, die ook op de Russische staatstelevisie werd uitgezonden. Hij liet zich ook uit over eventuele vredesonderhandelingen. "We verwerpen vredesbesprekingen niet. Maar wie ze nu afwijzen, moet weten dat hoe verder het (conflict) gaat, hoe moeilijker het wordt overeenstemming met ons te bereiken."

'Niet eens begonnen'

Volgens Poetin is het Westen niet geslaagd in zijn 'nieuwe poging om Rusland te bedwingen', na 'decennia van extreme agressie jegens Rusland', onder leiding van de Verenigde Staten. Ook dreigde Poetin dat Rusland 'nog niet eens begonnen' is. 

De oorlog in Oekraïne noemde hij 'het begin van de overgang naar een multipolaire wereld'. Oftewel, het Westen heeft het niet meer voor het zeggen in de wereld. Dat zou ook blijken uit de effecten van de sancties die het Westen instelde tegen Rusland. 'De sancties veroorzaken ons moeilijkheden, maar niet op de bedoelde schaal.'

Poetin:
Lees ook:
Poetin: spanningen als Zweden en Finland NAVO-lid worden

In het oosten van Oekraïne gaan de gevechten ondertussen onverminderd door. Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn gisteren bij beschietingen verschillende mensen gedood en gewond geraakt. Drie mensen kwamen om in de regio Charkov, vijf anderen raakten gewond. "De vijand is stiekem en richt zich op woonwijken en de civiele infrastructuur", zei een regionale commandant.

Burgerdoelen geraakt

In Kramatorsk en Avdiivka in de Oost-Oekraïense regio Donetsk stierven twee mensen en raakten volgens de autoriteiten acht mensen gewond. De regionale gouverneur Pavlo Kirilenko zei dat de Russen alleen burgerdoelen raakten. Volgens pro-Russische separatisten in Donetsk zijn tijdens Oekraïense aanvallen een dode en elf gewonden gevallen. Alle berichten kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Moskou focust zich nu op de oostelijke Donbas-regio en heeft zich de afgelopen dagen vooral gericht op de regio Donetsk, nu Loehansk bijna geheel in Russische handen is. Gouverneur Sergej Gaidai van Loehansk zegt dat de gevechten daar in de buitenste districten doorgaan, zelfs na de recente val van de laatste grote stad (Lisitsjansk) in de regio.

Poetin
Lees ook:
Poetin spreekt van 'bevrijding' Loehansk: 'Russen houden vast aan tactiek'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.