Ga naar de inhoud
Knie in nek

Ex-politieagent die George Floyd doodde krijgt nog eens 20 jaar

Ex-agent Derek Chauvin tijdens de rechtszaak in juni van vorig jaar. Beeld © ANP

Derek Chauvin, de voormalige politieagent die in 2020 George Floyd doodde, is door een federale rechtbank veroordeeld tot meer dan twintig jaar gevangenisstraf. Chauvin zit al een straf van 22,5 jaar uit die hem was opgelegd door de staat Minnesota.

Chauvin, 46, die wit is, pleitte in december 2021 schuldig aan het schenden van de burgerrechten van Floyd, een 46-jarige zwarte man. Floyds dood leidde destijds tot protesten tegen racisme en politiegeweld in de Verenigde Staten, en zelfs ver daarbuiten.

"Ik weet echt niet waarom je deed wat je deed", zei de rechter bij het uitspreken van het vonnis, "maar om je knie op de nek van iemand anders te leggen totdat deze overleden is, is verkeerd. Je moet zwaar gestraft worden."

Knie in nek

Floyd werd op 25 mei van 2020 gearresteerd omdat hij een pakje sigaretten had gekocht met een vervalst briefje van 20 dollar. De 45-jarige Chauvin drukte zijn knie ruim negen minuten lang in de nek van Floyd, die geboeid op de grond lag. Hij riep dat hij niet kon ademhalen, maar Chauvin haalde zijn knie niet weg. Floyd raakte buiten bewustzijn en overleed. De fatale arrestatie werd door een omstander gefilmd.

Het meisje dat alles vastlegde, vertelde later dat zij er nog steeds erg moeilijk mee heeft:

Darnella filmde fatale arrestatie George Floyd: 'Lag er nachten van wakker'

01:35
Darnella Frazier, een tiener, filmde de gewelddadige en fatale arrestatie van George Floyd. Ze heeft het er nog altijd erg moeilijk mee.

Chauvin was niet alleen toen hij de fatale arrestatie verrichtte. Drie andere agenten keken toe. Een van hen, Thomas Lane, bekende in mei van dit jaar medeplichtig te zijn aan doodslag op Floyd. In ruil voor zijn bekentenis werd Lane niet vervolgd voor medeplichtigheid aan moord.

De processen van twee andere ex-agenten die verdacht worden van medeplichtigheid stonden gepland voor vorige maand, maar werden verplaatst naar januari van 2023.

Agent
Lees ook:
Agent die toekeek bekent medeplichtigheid dood George Floyd
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update