Ga naar de inhoud
Georgia Guidestones

'Amerikaans Stonehenge' verwoest door geheimzinnige explosie

Het moment van de explosie, vastgelegd door een bewakingscamera. Beeld © AP / Georgia Bureau of Investigation

Een enorm granieten monument in de Amerikaanse staat Georgia is verwoest door een geheimzinnige explosie. Het monument, de Georgia Guidestones, werd opgericht in 1980 en staat wel bekend als het 'Amerikaanse Stonehenge'.

De verwijzing naar de prehistorische Britse verzameling stenen is niet toevallig: hoewel het monument in Georgia nog geen halve eeuw oud was, is altijd onduidelijk gebleven wie de precieze opdrachtgevers waren en welk motief schuilging achter de plaatsing. In acht talen bevatte het monument aanwijzingen voor het opnieuw inrichten van de samenleving.

De politie van Georgia heeft bewakingsbeelden van de explosie online gezet. Daarop is ook te zien hoe een auto na de ontploffing wegrijdt:

Na ontdekking van de ravage is het monument gesloopt 'om veiligheidsredenen', zegt de politie. Doordat de dekplaat en één van de zuilen door de explosie waren weggeslagen, was het gevaarte instabiel geworden.

Satanische sekte?

De bijna zes meter hoge Georgia Guidestones worden ook weleens omschreven als 'één van Amerika's grootste mysteries'. De bouw was een initiatief van een persoon of een groep die opereerde onder het pseudoniem RC Christian.

Een geestelijke die bij de onthulling aanwezig was, liet meteen weten dat het volgens hem om een satanische sekte moest gaan. 

Sinds de oprichting is het monument in verband gebracht met samenzweringstheorieën, schrijft de Britse omroep BBC op zijn website. Daaronder is ook de theorie van de nieuwe wereldorde ('New World Order'), gebaseerd op het idee dat een wereldelite erop uit is de mensheid te onderwerpen. 

Tegen groei wereldbevolking

De reeks aanwijzingen begint met de zin: "Probeer het aantal mensen te beperken tot 500 miljoen, in doorlopend evenwicht met de natuur." Daarom worden aan het monument ook groeperingen gelinkt die zich keren tegen de groei van de wereldbevolking.

Onder invloed van de coronapandemie wonnen verschillende samenzweringstheorieën de afgelopen jaren aan kracht. Ook de kritiek op het monument leek aan te zwellen. Een vrouw die zich in de Republikeinse partij kandidaat stelde als gouverneur van de staat Georgia, had in haar programma opgenomen dat de Georgia Guidestones zouden worden vernietigd als ze de verkiezingen zou winnen.

Helikopterbemanning
Lees ook:
Helikopterbemanning ontdekt mysterieus voorwerp in woestijn VS