Derecho

Zeldzaam weersverschijnsel VS: lucht kleurt groen tijdens noodweer

07 juli 2022 03:11 Aangepast: 07 juli 2022 09:16
Een verkeerscamera bij Sioux Falls legde de groene lucht duidelijk vast. Beeld © South Dakota Department of Transportation

Een opvallend tafereel in de Amerikaanse staat South Dakota: op verschillende plekken zorgden geclusterde onweersbuien afgelopen dinsdag voor een felgroene lucht. Het zeldzame verschijnsel kan zich voordoen bij een zogeheten derecho, zoals de Amerikanen dit type onweersbuien noemen.

Een derecho is een enorm buiencomplex dat wel 400 kilometer groot kan zijn. Het fenomeen vervoert zich in hoog tempo over het land, en kan tornado-achtige windstoten, felle regen en onweer met zich meebrengen. Dit weertype komt vaker voor in het binnenland van de Verenigde Staten, maar het verkleuren van de lucht is zeldzaam. 

Stilte voor storm

Volgens de National Weather Service (NWS), het Amerikaanse KNMI, verkleurt de hemel voordat de buien losbreken, of soms tijdens het noodweer. Volgens meteoroloog Peter Rogers van de NWS komt het door de manier waarop de zon op bepaalde deeltjes in de atmosfeer schijnt, zegt hij tegen The New York Times.  

"Het zal een hoop aandacht hebben getrokken", zegt Rogers. De groene lucht was het best zichtbaar in en rond de plaats Sioux Falls, waar veel inwoners het fenomeen vastlegden en op social media plaatsen.

Volgens de NWS kan de groene kleur erop duiden dat er hagel zal vallen. Dat gebeurde niet op grote schaal, maar op sommige plekken waren er buien. In de naburige staat Minnesota werd zelfs een hagelsteen ter grootte van een honkbal gevonden. 

Zware windstoten

De derecho bracht zware windstoten met zich mee, op sommige plekken met snelheden van bijna 160 kilometer per uur. Wat de totale schade is, is niet bekend, maar in de buurt van Sioux Falls, waar de lucht groen kleurde, waren er geen slachtoffers. Wel raakten enkele gebouwen, bomen en elektriciteitskabels beschadigd. 

De staten in het midden van de VS, die samen de Great Plains worden genoemd, hebben vaker te kampen met soortgelijke weersomstandigheden. In de zomer van 2020 richtte een derecho enorme schade aan. 250.000 mensen kwamen zonder stroom te zitten, en dat zorgde voor vier dodelijke slachtoffers. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Orkaanseizoen belooft weer zwaar te worden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore