Alle steun verloren

Ministers manen premier Boris Johnson tot opstappen: 'Positie onhoudbaar'

06 juli 2022 22:21 Aangepast: 07 juli 2022 08:48
Archieffoto van Boris Johnson. Beeld © EPA

Een groep invloedrijke ministers van de Britse regering kwam gisteravond bijeen in de ambtswoning van premier Boris Johnson om hem ertoe te bewegen op te stappen als regeringsleider. Dat melden verschillende Britse media. "Zijn positie is hoe dan ook niet houdbaar", zegt correspondent Anne Saenen.

"Al de hele dag speelt zich een politieke soapopera af in Westminster", zegt Saenen. "Er wordt van alle kanten aan Johnsons stoelpoten gezaagd. Hij weigert op te stappen, maar zijn positie is onhoudbaar geworden. Ook zijn eigen partij wil inmiddels dat hij vertrekt."

Veertig partijleden opgestapt

Het was een tumultueus etmaal voor Johnson: dinsdagavond stapten minister van Financiën Rishi Sunak en gezondheidsminister Sajid Javi tegelijk op. Dat bleek het begin van een leegloop bij de Conservatieve partij van Johnson. Intussen zijn veertig ministers en andere partijleden opgestapt, uit onvrede over zijn functioneren en 'de schandaalcultuur' die zijn regering achtervolgt.

Vorige maand was er een vertrouwensstemming over zijn aanblijven. Destijds werd hem vooral 'partygate' kwalijk genomen, de feestjes die hij bijwoonde tijdens de corona-lockdown. Maar Johnson overleefde die stemming.

Nu hangt de vlag er totaal anders bij, legt Anne Saenen uit: "Er zijn verkiezingen geweest in twee districten die traditioneel conservatief stemmen, maar die werden allebei verloren. Dat geeft aan dat de bevolking hem afrekent op de schandalen."

Wangedrag

Het meest recente schandaal is de zaak-Pincher. Dat parlementslid had in een dronken bui mannen lastiggevallen in het nachtleven, en was ook al eerder beschuldigd van wangedrag. Johnson gaf hem toch een functie. In eerste instantie ontkende de premier dat hij van de klachten had geweten, maar moest later toch erkennen dat hij wél op de hoogte was.

Saenen: "Dat neemt de bevolking hem nog het meest kwalijk. Steeds dat ontkennen, en dan later toch toegeven dat hij gelogen heeft. Zo was dat met partygate ook: keer op keer zweren dat hij niks verkeerd deed, en uiteindelijk toch zijn fouten moeten opbiechten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Positie Boris Johnson steeds verder onder druk na opstappen twee ministers

Er zijn volgens Saenen twee opties: of Johnson laat zich vanavond overtuigen dat hij moet opstappen, 'of hij wacht maandag af'.

Dat eerste lijkt hij niet van plan: "Als ik kijk naar de problemen waar dit land voor staat, en ook de oorlog in Europa, zie ik niet hoe het verantwoordelijk is daarvan weg te lopen", zei de premier. "Het laatste wat dit land nodig heeft, zijn verkiezingen."

Kakkerlak

Saenen legt uit wat hem maandag boven het hoofd hangt. "Volgens de partijregel moet er minimaal een jaar tussen twee vertrouwensstemmingen zitten. Maar na het weekend hoopt de partij die regel af te schaffen. In dat geval houden ze de nieuwe stemming waarschijnlijk dezelfde dag nog."

En deze keer zal de kleurrijke premier die stemming niet overleven, verwacht de correspondent. "Vanavond is zelfs minister Patel van Binnenlandse Zaken aanwezig om op hem in te praten. Een ander partijlid noemde Johnson zelf 'een kakkerlak die de apocalyps nog overleeft'. Nou ja, dat geeft de stemming wel goed weer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse conservatieven stemmen over politieke toekomst premier Boris Johnson

Volgens Britse media zijn ook onder meer de ministers voor Wales, voor Noord-Ierland en transportminister Grant Shapps, die als een vertrouweling van Johnson geldt, aanwezig.

In het harnas sneuvelen

Het felle verzet van Johnson leidt in Engeland tot veel ongeloof. "Het is moeilijk te begrijpen, waarom hij op deze manier aan het premierschap blijft vasthouden. Hij zal zelf ook weten dat er geen houden aan is."

Een ding is zeker, zegt ze: "Theater Westminster zal saaier zijn zonder hem. Want wat je ook over hem kunt zeggen, saai is hij niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Een gewonde overwinnaar': Britse media geven premier Johnson niet lang meer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore