Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag

Schutter 4 juli-parade bekent schuld, zegt tweede aanval te hebben overwogen

06 juli 2022 19:46 Aangepast: 06 juli 2022 20:26
De schutter, Robert Crimo, kort na zijn arrestatie

De 21-jarige man die op 4 juli bij een viering van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag bij Chicago zeven mensen doodschoot, heeft zijn daad bekend. Hij heeft de politie ook gemeld dat hij serieus overwoog nog een tweede aanval uit te voeren in die paar uur dat hij op de vlucht was voor de politie.

Maandag klom Robert Crimo in Highland Park, een voorstad van Chicago, op het dak van een winkel aan de hoofdstraat, waar een parade zou worden gehouden voor de Amerikaanse feestdag. De parade was pas net begonnen toen Crimo vanaf het dak het vuur opende. Hij schoot meer dan 70 kogels af, waarschijnlijk op willekeurig gekozen slachtoffers.

Er zijn geen aanwijzingen voor bijvoorbeeld een racistisch of religieus motief. 

Levenslang

Zeven mensen kwamen om het leven, meer dan 30 anderen raakten gewond. Als hij wordt veroordeeld zal hij een levenslange celstraf krijgen, zonder kans op vervroegde vrijlating. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aiden (2) zwierf alleen op straat na drama 4-juliparade, ouders doodgeschoten

Volgens de politie heeft de schutter zijn daad mogelijk wekenlang voorbereid. Onbekend is waaruit de politie dat opmaakt. 

Als vrouw verkleed

Crimo ontkwam in eerste instantie na de aanval, door zich als vrouw te verkleden en makeup te dragen die zijn tatoeages maskeerde. Enkele uren later werd hij alsnog aangehouden.

Vandaag verscheen hij via een videoverbinding in de rechtbank bij de eerste voorgeleiding. Daar werd bepaald dat hij niet op borgtocht vrij kan komen. Zelf kwam Crimo even aan het woord, om te zeggen dat hij geen advocaat had. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

6 doden bij schietpartij 4 juli-parade in voorstad Chicago, verdachte opgepakt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore