Britse musea zijn extra op hun hoede voor klimaatactivisten. In een week tijd drongen demonstranten vijf verschillende musea binnen om zich vast te lijmen aan een schilderij, ook aan een Van Gogh. Ze eisen een stop op de zoektocht naar olie.
Uit een rugtas haalt een van de actievoerders een witte spuitbus en zet in blokletters 'No New Oil' onder het iconische schilderij Het laatste avondmaal. Op hetzelfde moment plakken meerdere activisten zich vast aan de lijst om het 500-jaar oude werk van Leonardo Da Vinci's assistent Giampietrino.
Twee beveiligers van de Royal Academy in Londen komen op de heisa af, maar ze lijken in eerste instantie niet te weten wat ze met de actievoerders aanmoeten. Ondertussen maken meegekomen fotografen beelden die de wereld over zullen gaan.
Lijmactie
Het is al het vijfde museumprotest van de Britse actiegroep JustStopOil. Er werden ook al lijmacties gehouden in onder meer Glasgow en Manchester.
Eerder plakten de Britse twintigers Louis en Emily zich vast aan een Van Gogh uit 1889. Ze vinden dat een groot deel van de wereld gebukt gaat onder droogte, overstromingen en mislukte oogsten, terwijl een ander deel van de wereld gewoon doordraait alsof er niets aan de hand is. "De politiek, de kunstwereld en de fossiele industrie kijkt de andere kant op", verklaart psychologie-student Emily (24) op de website van de actiegroep.
Nederlandse musea
JustStopOil is een Britse actiegroep, maar kopieergedrag ligt op de loer. Als we het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum bellen of ze in Nederland extra waakzaam zijn, dan willen ze daar niets over zeggen.
"Uiteraard hebben we ook het nieuws over de incidenten vernomen. We treffen maatregelen om de veiligheid van de kunst en de bezoeker te waarborgen. In dat kader doen we geen uitspraken over wat voor maatregelen dat betreft," laat het Van Gogh Museum weten. Een woordvoerder van het Rijksmuseum zegt dat het museum altijd waakzaam is.
Lichte beschadiging
Eerder deze week gingen twee Britse actievoerders nog een stap verder. Ze overplakten een schilderij met een nieuwe interpretatie van het schilderij. Het origineel van 200 jaar oud is een idyllisch plaatje met een hooiwagen in een rustig landschap. De versie van de demonstranten is een apocalyptische versie van dezelfde plek, maar nu met dode bomen, vervuilende fabrieken en een overvliegende jumbojet.
Ook deze actievoerders lijmden zich vervolgens vast. Na afloop is het werk van de muur gehaald voor onderzoek. De lijst zou licht beschadigd zijn geraakt, net als het vernis van de schilderij. Inmiddels is dat weer verholpen.

Secondelijm
Het is niet duidelijk hoe de actievoerders na het vastplakken weer los zijn gekomen van de eeuwenoude werken. JustStopOil heeft op vragen van RTL Nieuws geen reactie gegeven.
Bij een collega-actiegroep ExtinctionRebellion wordt de telefoon wel opgenomen. De woordvoerder in Nederland zegt dat je secondelijm met cola los kan krijgen. Zo doen ze het bij hun eigen acties. De woordvoerder kan moeilijk antwoord geven op de vraag of ze inspiratie hebben opgedaan van het Britse lijmprotest. "We hebben geen centrale aansturing. We bestaan uit verschillende lokale groepen, en we weten niet wat daar precies speelt. Maar we zijn kritisch als het gaat om vandalisme."