Bloed op zijn kleren

Aiden (2) zwierf alleen op straat na drama 4-juliparade, ouders doodgeschoten

06 juli 2022 09:23 Aangepast: 06 juli 2022 09:57
Aiden McCarthy. Beeld © CBS

Moederziel alleen liep de 2-jarige Aiden over straat in Highland Park, vlak nadat iemand het vuur had geopend op de 4-juliparade daar. Huilend, met bloed dat niet van hem was aan zijn kleren, bevond hij zich tussen de gewonden en doden. Uren later werd duidelijk dat zijn ouders het drama in de Amerikaanse staat Illinois niet hadden overleefd.

Verschillende Amerikaanse media schrijven over het jongetje, waaronder CBS en The Washington Post. Bij de schietpartij raakten tientallen deelnemers en toeschouwers van de parade gewond, en vielen er zeven doden.

Onder die doden zijn Kevin en Irina McCarthy; de ouders van Aiden, slechts 37 en 35 jaar oud.

Chaos en paniek

Aiden was maandag samen met zijn ouders aan het kijken naar de feestelijke parade om de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag te vieren. Kort na het begin van de parade vuurde een schutter vanaf een dak meer dan zeventig kogels af op de menigte.

Er ontstond paniek, mensen renden alle kanten op. In de chaos werd de peuter gescheiden van zijn ouders en alleen achtergelaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

6 doden bij schietpartij 4 juli-parade in voorstad Chicago, verdachte opgepakt

Een onbekende vrouw zag het jongetje, en bracht hem in veiligheid in een parkeergarage. Maar de vrouw was compleet in shock, en niet in staat om te zorgen voor het kleintje. Dana en Greg Ring, die ook met hun kinderen bij de parade waren, namen Aiden daarom van de vrouw over.

"Ze trilde over haar hele lichaam", vertelt Dana aan CBS. "We zijn geen dokters, maar ze was duidelijk in shock. Daarom wisten we dat het niet goed was voor haar om op dat moment een peuter te moeten vasthouden en verzorgen."

Irina en Kevin McCarthy. Irina en Kevin McCarthy.

Greg: "Ik pakte het jongetje op. Hij vroeg naar papa en mama, dus ik ging de parkeergarage uit om hen te zoeken. Dat was het domste wat ik kon doen, het was een bloedbad."

Het stel nam Aiden in eerste instantie mee naar de brandweer, in de hoop dat die iets voor het jonge slachtoffer kon betekenen. Maar de hulpdiensten waren te druk met de nasleep van de schietpartij.

Mickey Mouse op tv

Daarom zocht het gezin samen met Aiden een veilig heenkomen in het huis van Dana's ouders. "De kinderen hebben anderhalf uur lang Mickey Mouse gekeken op tv."

"Aiden was blij en het ging goed", vertelt het stel over de toestand van de peuter. Het jongetje speelde met de jongste dochter van het stel, zich nog onbewust van het verlies van zijn ouders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schutter 4 juli-parade Highland Park vermomde zich in vrouwenkleren

Uiteindelijk wist de politie het jongetje te herenigen met zijn grootouders in het ziekenhuis. Zij nemen de verdere zorg voor de wees op zich.

Om Aiden en zijn opa en oma te steunen, werd een crowdfundingactie opgezet. Daar is tot nu toe 1,8 miljoen dollar mee ingezameld.

Voor de schietpartij is een 21-jarige man genaamd Robert Crimo opgepakt. Hij droeg vrouwenkleding en zou de aanslag zes weken hebben voorbereid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore