Alleen voor mannen

Letland voert dienstplicht weer in om spanningen met Rusland

06 juli 2022 05:40
Letse militairen tijdens een oefening. Beeld © EPA

Letland voert de militaire dienstplicht opnieuw in, meldt de Letse minister van Defensie. Dat doet het land in reactie op de toenemende spanningen met buurland Rusland om de oorlog in Oekraïne.

Sinds 2007 bestaat het Letse leger uit beroepsmilitairen en vrijwilligers van de Nationale Garde. De nieuwe dienstplicht geldt alleen voor mannen en wordt volgend jaar van kracht.

Letland is lid van de EU en de NAVO, en grenst aan zowel Belarus als Rusland. Op een kleine 2 miljoen inwoners heeft het momenteel slechts 7500 actieve beroepsmilitairen en leden van de Nationale Garde, die in het weekend parttime bij de infanterie dienen. Zij worden ondersteund door 1500 NAVO-troepen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De oorlog is nog niet voorbij, maar Oekraïne is al druk met heropbouw

De minister kondigde ook plannen aan om een militaire basis te bouwen in de buurt van de zuidoostelijke stad Jekabpils, die dichter bij de Russische grens ligt dan de bestaande Adazi-basis.

Letland grenst aan Rusland en Belarus. Letland grenst aan Rusland en Belarus.

In Nederland bestaat nog steeds een militaire dienstplicht voor mannen en vrouwen vanaf 17 tot 45 jaar. Maar in 1997 is wel de opkomstplicht afgeschaft. Daarom roept het ministerie van Defensie dienstplichtigen niet meer op. Er zijn ook geen plannen om dat weer te gaan doen.

Zweden en Finland aspirant-lid

De dertig NAVO-landen hebben gisteren officieel getekend voor de toetreding van Zweden en Finland tot het bondgenootschap. Ze mogen vanaf nu meepraten, al is meestemmen er nog niet bij.

De twee aspirant-leden hebben nu alleen nog de goedkeuring nodig van de parlementen van de meeste van de dertig lidstaten. De weg voor Zweden en Finland werd afgelopen week vrij toen Turkije op de NAVO-top in Madrid zijn verzet tegen hun toetreding opgaf.

Premier Rutte noemde de uitkomst van die top 'totaal historisch':

Vanwege de oorlog in Oekraïne wordt de NAVO groter én sterker. Zweden en Finland komen erbij, defensie-budgetten gaan omhoog en er gaan meer militairen naar Oost-Europa.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore