'Al weken gepland'

Schutter 4 juli-parade Highland Park vermomde zich in vrouwenkleren

05 juli 2022 21:43 Aangepast: 06 juli 2022 01:15
Verdriet na weer een schietpartij in de Verenigde Staten. Beeld © ANP

De man die gisteren vanaf een dak de mensenmenigte bij een 4 juli-parade in Highland Park onder vuur nam, droeg vrouwenkleren. Daarmee bedekte hij tatoeages in zijn gezicht zodat hij minder goed te herkennen was. Zes mensen overleden gisteren als gevolg van de schietpartij, vanavond liep dat dodental op naar zeven.

De schutter, Robert Crimo, zou de aanslag zes weken hebben voorbereid. Na meer dan zeventig kogels te hebben afgevuurd, ging hij op in de menigte, schrijft CBS News. Uren later kon hij na een klopjacht worden aangehouden. Hij was volgens de politie op een legale manier aan zijn wapens gekomen.

Crimo was in 2019 al twee keer in contact geweest met de politie. In een van die gevallen zou hij hebben gedreigd 'iedereen te vermoorden', zegt de politie. Ook was er dat jaar een melding dat hij een zelfmoordpoging had ondernomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

6 doden bij schietpartij 4 juli-parade in voorstad Chicago, verdachte opgepakt

Naast de zeven dodelijke slachtoffers, raakten bij de schietpartij gisteren tijdens de 4 juli-parade in Highland Park tientallen mensen gewond.

Toen de schutter begon te vuren, brak paniek uit in de menigte, zoals te zien is op beelden. 

De schietpartij op Onafhankelijkheidsdag kwam terwijl veel Amerikanen andere recente bloedbaden in de Verenigde Staten nog vers in het geheugen hebben.

De massamoord op 24 mei waarbij negentien schoolkinderen en twee leraren omkwamen op een basisschool in Uvalde in Texas maakte diepe indruk. Op 14 mei stierven tien mensen in een supermarkt in Buffalo, New York.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Miah (11) smeerde zich in met bloed en hield zich dood tijdens schietpartij Texas

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore