Ga naar de inhoud
Handgeschreven brief

Basketbalster schrijft brief vanuit Russische cel: 'Biden, vergeet mij niet'

Griner in een Russische rechtbank. Beeld © AP

De Amerikaanse basketbalster Brittney Griner, die al maanden vastzit in Rusland, heeft een handgeschreven brief gestuurd aan president Biden. Ze deed dat op Onafhankelijkheidsdag, een Amerikaanse feestdag.

De 31-jarige Griner is een speelster van profteam Phoenix Mercury. Ze werd op 17 februari op de luchthaven van Moskou aangehouden. Er zou cannabisolie in haar tas zijn gevonden. Griner hangt een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar boven het hoofd.

In een brief aan president Joe Biden schrijft ze volgens CNN: "Ik zit hier alleen in mijn Russische cel. Zonder de bescherming van mijn vrouw, familie, vrienden of een olympisch uniform. Ik ben bang dat ik hier voor eeuwig zit."

Rusland
Lees ook:
Rusland verlengt hechtenis van VS-basketbalster Brittney Griner

De brief van Griner is gisteren, op Onafhankelijkheidsdag, afgeleverd in het Witte Huis. Drie passages zijn openbaar gemaakt, de rest wordt privé gehouden. In de brief vraagt ze Biden om haar niet te vergeten.

"Ik besef dat u veel werk te verzetten hebt. Maar vergeet mij, en andere Amerikanen die in het buitenland vastzitten, alstublieft niet. Doe alstublieft wat u kunt om ons naar huis te krijgen."

Week voor inval Oekraïne.

De arrestatie van Griner was een week voordat Rusland Oekraïne binnenviel. De Verenigde Staten zeggen dat ze onterecht wordt vastgehouden en wordt gebruikt 'als een pion' in de politieke spanningen tussen Rusland en de VS.

Het Witte Huis herhaalt in een reactie op de brief dat Rusland haar onterecht gevangen heeft gezet. "De Amerikaanse overheid werkt onverminderd door om alle Amerikanen die onterecht vastzitten in het buitenland vrij te krijgen. We hebben regelmatig contact met de familie van Brittney en doen alles wat we kunnen om ze te steunen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update