Schietpartij gefilmd

6 doden bij schietpartij 4 juli-parade in voorstad Chicago, verdachte opgepakt

04 juli 2022 22:13 Aangepast: 06 juli 2022 19:42
Toeschouwers worden door de politie in veiligheid gebracht. Beeld © Brian Cassella / Chicago Tribune

Bij een schietpartij tijdens een optocht in Highland Park, een voorstad van Chicago, zijn zeker zes doden gevallen. Er was een parade bezig ter gelegenheid van de nationale feestdag 4 juli, waarop de onafhankelijkheid wordt gevierd. Een 22-jarige verdachte is opgepakt.

Er werd vanaf een dak geschoten op de feestvierende mensen. Waarom de schutter het vuur opende is onduidelijk. Naast de dodelijke slachtoffers, zouden ook minstens 24 mensen zwaargewond zijn geraakt.

De politie zocht lange tijd naar de verdachte, Robert Crimo III. De 22-jarige man kon uiteindelijk worden aangehouden, nadat agenten zijn auto hadden zien rijden. Ze probeerden hem tot stoppen te dwingen, maar hij ging er vandoor. Uiteindelijk is Crimo door zwaarbewapende agenten aangehouden.

Dit zei de politie over de aanhouding:

Blinde paniek

Toen de eerste schoten vielen, stoven paradedeelnemers en toeschouwers in blinde paniek uiteen, zoals te zien is op deze beelden:

De schietpartij op Onafhankelijkheidsdag komt terwijl veel Amerikanen andere recente bloedbaden in de Verenigde Staten nog vers in het geheugen hebben, zoals de massamoord op 24 mei waarbij negentien schoolkinderen en twee leraren omkwamen op een basisschool in Uvalde, Texas, en de aanval van 14 mei waarbij tien mensen stierven in een supermarkt in Buffalo, New York.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Schietpartijen op Amerikaanse scholen en universiteiten: een bizarre tijdlijn

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore