Ga naar de inhoud
Geen vermoeden van opzet

VS: journalist Al Jazeera waarschijnlijk gedood door Israëlische militair

De journaliste werkte voor Al Jazeera. Beeld © ANP

De kogel die in mei de bekende Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh doodde, werd vermoedelijk afgevuurd door een Israëlische militair. De Amerikanen deden onderzoek naar de dodelijke kogel. Er is geen reden om aan te nemen dat er opzet in het spel was, is de conclusie. De Palestijnen zijn verbolgen over het onderzoeksresultaat.

Amerika kreeg de kogel van de Palestijnen, waardoor onderzoek mogelijk was. Een keiharde definitieve conclusie trekken is onmogelijk, stellen de onderzoekers. Dit omdat de kogel die Shireen Abu Akleh doodde zwaar beschadigd was. 

Het onderzoek was in een Israëlisch laboratorium onder Amerikaans toezicht, meldt Israël.

Shireen Abu Akleh werd doodgeschoten terwijl ze haar werk deed, op de Westelijke Jordaanoever. Ooggetuigen vertelden na de schietpartij wat er precies gebeurde:

Ooggetuigen vertellen over doodgeschoten journaliste in Palestina: 'Binnen een tel werd het vuur geopend'

02:05
Uit onderzoek blijkt dat er vermoedelijk geen opzet in het spel was.

De Palestijnse autoriteiten zijn verbolgen over het resultaat van het onderzoek. Volgens hen probeert Israël de waarheid te verbergen. De familie van Akleh twittert 'stomverbaasd' te zijn.

Eind vorige maand meldden de Verenigde Naties dat Akleh is doodgeschoten door een Israëlische soldaat. Zij baseerden zich op onderzoek en informatie van het Israëlische leger en de Palestijnse openbaar aanklager.

VN
Lees meer:
VN concludeert: journalist al-Jazeera doodgeschoten door Israëlische militair

De journaliste werkte voor de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Ze deed verslag van een Israëlische militaire operatie in de Palestijnse stad Jenin in bezet gebied toen ze werd doodgeschoten.

Ze droeg op de bewuste 11 mei een kogelwerend vest met duidelijke vermelding dat ze van de pers was en een helm waarop stond dat ze reporter was.

Al
Lees meer:
Al Jazeera spreekt van 'schaamteloze moord' op journalist Shireen

Het Israëlisch-Palestijnse geruzie over de kogel komt minder dan tien dagen voor een bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Israël en de bezette Westelijke Jordaanoever.