Overstromingen Sydney

Australië in ban van overstromingen, tienduizenden geëvacueerd

04 juli 2022 15:41
Kayakken door overstroomd gebied rond Sydney. Beeld © ANP

Voor de derde keer dit jaar moeten inwoners uit de omgeving van Sydney evacueren vanwege zware overstromingen. Al dagen is er sprake van hevig regenval waar maar geen einde aan lijkt te komen: van Azië tot Australië komt het de afgelopen maanden met bakken uit de hemel.

Huizen en wegen staan compleet onder water: sommige bewoners verplaatsen zich in een kajak in plaats van een auto door de ondergelopen gebieden rond Australië's grootste stad. De oproep aan meer dan 30.000 bewoners om te evacueren geldt vooral voor bewoners van laaggelegen buitenwijken van Sydney.

De laatste weken zien we wereldwijd veel beelden van overstromingen. "Dit is de ontwrichtende werking van klimaatverandering. Hevige regenval en de daaruit voortvloeiende overstromingen nemen toe. Dit past in een wereldwijde trend van meer extreem weer", zegt Bart Verheggen, klimaatspecialist van RTL Nieuws.

De jaarlijkse regentijd en andere weerfenomenen zijn een deel van de verklaring voor de forse regenval rond Sydney en in delen van Azië. Maar ook klimaatverandering draagt hieraan bij. "Warmere lucht kan meer waterdamp bevatten. Als het dan regent, valt het al snel met bakken naar beneden", legt Verheggen uit.

Net terug van eerdere evacuatie

De hevige regenval rond Sydney wordt nu onder meer veroorzaakt door een intens lagedrukgebied voor Australië's oostkust. In veel gebieden viel de afgelopen dagen evenveel regen als normaal in een hele maand. Hierdoor ontstaan overstromingen, maar neemt ook het gevaar voor aardverschuivingen toe.

Sommige bewoners uit de buitenwijken van Sydney zijn net weer teruggekeerd na een eerdere evacuatie. "Velen zijn net teruggekeerd na de vorige overstroming. Mensen proberen het huis en winkels weer op orde te krijgen, maar helaas moeten we melden dat het nu weer gebeurt", vertelt een lokale burgemeester.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Australië roept overstromingen uit tot 'nationale noodsituatie'

De afgelopen jaren wordt Australië ook nog eens geteisterd door droogte en hevige bosbranden. Australië heeft ook nog te maken met het weerfenomeen La Niña: sterke lucht- en oceaanstroming, die vanaf de westkust van Zuid-Amerika naar Australië en Zuidoost-Azië trekt, veroorzaakt veel regen. Terwijl het in Zuid-Amerika juist voor droogte zorgt.

Onregelmatige moesson

Een paar weken terug werden ook India en Bangladesh geteisterd door buitengewoon hevige regenval. Het noordoosten van deze landen kreeg daardoor te maken met de hevigste overstromingen decennia. Daarbij kwamen meer dan honderd mensen om het leven en ontstonden tekorten aan voedsel en medicijnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

2022 wordt het klimaatjaar van de waarheid: 'We moeten het nu laten zien'

De moessonregens zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen. Vaak valt de moesson in juni, maar in in sommige delen van India in en Bangladesh begon de moesson dit jaar al in maart. "Het lijkt erop dat de moessonregens in Zuid-Azië, onder meer door klimaatverandering, intenser worden en mogelijk ook onregelmatiger", zegt Verheggen.

Overstromingsrecords sneuvelen

Klimaatexperts verwachten dat dit jaar overstroming en hitte records zal breken. Maar vanuit het oogpunt van klimaatverandering zijn volgens Verheggen de veranderingen van jaar op jaar minder belangrijk. "Het is relevanter om hiervoor naar langlopende trends te kijken."

En die langlopende trends baren zorgen. Volgens Verheggen zijn landen nu wel beter voorbereid op overstromingen omdat weersvoorspellingen en waarschuwingssystemen nauwkeuriger zijn geworden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore