Dader heeft psychische problemen

Schietdrama Kopenhagen: twee tieners (17) en man (47) overleden

04 juli 2022 08:43 Aangepast: 04 juli 2022 09:07
Beeld © Ritzaus Scanpix

De 22-jarige Deen die gisteren om zich heen schoot in een winkelcentrum in Kopenhagen, maakte willekeurige slachtoffers. Hij handelde alleen en het gaat dan ook niet om een terreurdaad. Dat heeft de politie vanochtend op een persconferentie bekendgemaakt.

De schietpartij was in het winkelcentrum Field's, vlak bij de luchthaven van de Deense hoofdstad. Volgens politiechef Søren Thomassen heeft de opgepakte verdachte 'een lange geschiedenis van psychische problemen'. Hij heeft ook in een psychiatrische instelling gezeten.

Drie mensen werden doodgeschoten, onder wie een meisje en een jongen van 17 jaar. Ook een 47-jarige Rus is om het leven gekomen. Vier anderen raakten zeer ernstig gewond: twee Deense vrouwen, een Zweedse tiener en een 50-jarige Zweed.

De schutter was gisteren bij zijn arrestatie in het bezit van een vuurwapen en munitie. Hij is een bekende van de politie, maar 'slechts zijdelings', niet iemand naar wie intensief onderzoek werd gedaan.

Verslaggever Eelco Hiltermann ziet ter plekke dat het winkelcentrum nog altijd volledig is afgesloten. "Je ziet meerdere politievoertuigen hier staan. Agenten lopen rond, er wordt nog volop onderzoek gedaan. Het is een groot complex. Je kunt het ongeveer vergelijken met Hoog Catharijne in Utrecht."

Mensen misleiden

De premier van Denemarken, Mette Frederiksen, sprak gisteravond van een 'wrede aanval'. Ze riep de inwoners van haar land op elkaar te steunen 'tijdens deze moeilijke tijd'.

Getuigen beschreven tegen Deense media hoe de verdachte had geprobeerd mensen te misleiden door te zeggen dat zijn wapen nep was, wellicht in de hoop dat ze dan niet zouden weglopen. De schutter zou met een geheven geweer door het winkelcentrum hebben gelopen, zonder te rennen.

Deze beelden van de schutter zijn gemaakt tijdens zijn daad:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore