Zeldzaam incident

Toeristen ongerust na dodelijke haaienaanval Egypte: 'Maar geen annuleringen'

03 juli 2022 17:13 Aangepast: 03 juli 2022 22:08
Een haai bij het Hurghada Grand Aquarium Beeld © Ahmed Gomaa Xinhua / eyevine

Gisteren werd vlakbij de populaire Egyptische badplaats Hurghada een Oostenrijkse vrouw aangevallen door een haai. Ze overleefde het ongeluk niet vanwege de shock waarin ze belandde. Duikscholen in de omgeving zijn geschrokken, maar benadrukken ook dat het een erg zeldzaam incident is.

"Ik krijg zeker veel telefoontjes", zegt Marieke Schippers van Duiken Hurghada Seagate. Ze woont nu 2,5 jaar in Egypte en duikt daar al ruim 4,5 jaar. "Vooral van klanten die voor volgende week hebben geboekt, bellen nu. Ze vragen zich af of de trip kan doorgaan, of de zee niet is afgesloten en of het wel veilig is."

Marieke Schippers aan het duiken in de Rode Zee Marieke Schippers aan het duiken in de Rode Zee

Maar Schippers kan de duikers geruststellen. De aanval van de haai vond een stukje verderop plaats, buiten het gebied in de Rode Zee waar zij met haar klanten de zee ingaat. "Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er gebeurd is. Maar het is vrij uniek. Ik denk dat het gevaarlijker is om hier de weg over te steken", zegt Schippers lachend.

Kleine verwondingen

Ook Ayman Ali, een duikinstructor die al 18 jaar in het gebied werkt, heeft nog nooit een ongeluk zoals gisteren gezien. "Het zijn wilde dieren, dus je weet nooit precies wat ze zullen doen. Maar in dit gebied, zo dichtbij de kust zijn normaal gesproken geen haaien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Oostenrijkse vrouw omgekomen bij aanval door haai in Rode Zee

"Deze is blijkbaar uit de route geraakt. Ik heb maar één of twee keer eerder gezien dat iemand werd gebeten en dan was het slechts een kleine verwonding. De vrouw die gisteren is overleden, werd erg snel en goed geholpen door medische professionals. Maar helaas raakte ze in een soort shock, waardoor ze is overleden."

Veel mensen aan de kust zagen het ongeluk gebeuren. Een omstander filmde het incident en deelde de beelden online. In de video is te zien hoe de vrouw in de roodgekleurde zee voor haar leven vecht. "Dit soort beelden roepen natuurlijk veel angst op", zegt Ali. "Dat is logisch. Maar we proberen ze gerust te stellen en te vertellen dat er geen groot risico is om hier te duiken of te snorkelen."

Natuurlijk gedrag

Uit voorzorg hebben de Egyptische autoriteiten een groot deel van de kust voor vier dagen afgesloten. "Zodat het natuurlijke gedrag van de haai zich kan herstellen", legt Schippers uit. 

Toeristen op een boottripje bij Hurghada Toeristen op een boottripje bij Hurghada

Normaal gesproken kun je haaien alleen zien als je met een trip meerdere dagen de zee opgaat. Dan ga je verder weg van de kust, waar riffen zijn met meer haaien. "Je hoort wel eens vaker dat mensen gebeten worden, maar dat gebeurt dan op plekken waar ze vaker voorkomen of als mensen de haaien gaan voeren. Je breekt dan in op het natuurlijke gedrag van het dier en dat gaat mensen dan met eten associëren", zegt Schippers.

Nieuwsgierige beesten

Haaien voeren gebeurt vanwege marine-onderzoek, maar soms ook voor toeristische doeleinden. Hoewel dat laatste officeel verboden is, gebeurt dat toch regelmatig, bijvoorbeeld om ze te lokken, zodat toeristen ze van dichtbij kunnen zien. "Organisaties willen blijkbaar toch hun toeristen vermaken."

Het is mogelijk om als duiker op een veilige manier dichtbij haaien te komen. Het is mogelijk om als duiker op een veilige manier dichtbij haaien te komen.

Of dit ongeluk een negatieve impact zal hebben op toerisme is nog even afwachten, maar deze twee duikscholen zien nog geen annuleringen. Sterker, volgens Schippers kan het juist duikers aantrekken.

"Ervaren duikers weten heel goed dat wij helemaal geen prooi zijn voor de haai en gaan dan soms juist naar gebieden waar een haai is gespot, om deze in het echt te zien. Haaien zijn wel nieuwsgierig, maar bijten zelden. Je moet je in het water gedragen als gast. Je kijkt alleen maar, raakt niets aan en laat alleen de bubbels achter. Respecteer het leefgebied van de dieren."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore