Ga naar de inhoud
Stikstofcrisis

Johan Remkes stikstofbemiddelaar tussen boeren en kabinet

Informateur Johan Remkes. Beeld © ANP

Johan Remkes is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken met boeren en de politiek moet leiden. De Tweede Kamer had om zo'n bemiddelaar gevraagd vanwege de heftige reactie uit de agrarische sector op de ingrijpende stikstofplannen.

Vanaf 13 juli gaat Remkes aan de slag met voorbereidingen. "Het reces zal hij gebruiken voor de voorbereiding van de gesprekken", schrijft landbouwminister Henk Staghouwer in een brief aan de Kamer. "De gesprekken, die gericht zijn op verbinding, zullen in de tweede helft van augustus starten."

Een
Column Jos Heymans
Een bemiddelaar lost de stikstofcrisis niet op

Staghouwer en stikstofminister Christianne van der Wal hebben Remkes gevraagd onafhankelijk de gesprekken te leiden tussen 'het kabinet, medeoverheden, de agrarische sector en andere belanghebbende organisaties'. De VVD'er heeft veel ervaring als bestuurder en er wordt vaak een beroep op hem gedaan als crisismanager, bijvoorbeeld na politieke problemen in Limburg en Den Haag. Hem werd vorig jaar ook gevraagd de ellenlange formatie uit het slop te trekken.

'Niet met relschoppers'

Ook in het stikstofdossier is Remkes geen onbekende. Hij leidde een commissie die twee belangrijke rapporten schreef over de stikstofaanpak. Daarin adviseerde hij onder meer doelen vast te houden (driekwart van de beschermde natuur onder de kritische stikstofgrens en halvering van de stikstofuitstoot) waar een deel van de boeren zich nu tegen verzet.

Die doelen blijven staan, heeft premier Mark Rutte al gezegd tijdens een debat over de boerenacties deze week. In dat debat zei Rutte voorstander te zijn van een bemiddelaar. "Maar we gaan niet aan tafel zitten met de relschoppers", voegde hij daaraan toe. "Ik ga niet aan tafel zitten met iemand die met een mokerhamer op een politiebus staat te rammen."

Bekijk ook: Wat Nederland vindt van de protestacties

01:46
Van 'goed bezig' tot 'te ver': dit vindt Nederland van de boerenprotesten.

'Geen vertrouwen'

Vicevoorzitter Jos Ubels van Farmers Defence Force is sceptisch over de beslissing van het kabinet om Johan Remkes aan te stellen. "Het kabinet maakt blunder op blunder en nu sturen ze een bemiddelaar op pad die eenzijdig het gesprek aan moet gaan zonder aan de doelen te mogen tornen", schrijft Ubels. "Ik vraag me af wat er dan in zo'n gesprek gezegd moet worden."

Hij vraagt zich ook af of boeren bereid zullen zijn om 'voor Piet Snot' met Remkes aan tafel te gaan. "Ik in elk geval niet."

Ook voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie heeft 'geen zin in een theekransje'. "Remkes geniet geen vertrouwen in de sector", aldus Kemp.
Daarnaast noemt hij het feit dat Remkes in de tweede helft van augustus begint met gesprekken te voeren 'rijkelijk laat'.

LTO Nederland zegt in een reactie 'in beginsel' open te staan voor een gesprek. Een woordvoerder zegt dat cruciaal is dat met de bemiddelaar en het kabinet over de 'échte pijnpunten' kan worden gesproken. "Dus over de doelen, het tijdspad en de manier waarop reducties kunnen worden gehaald. Is die ruimte er niet, dan heeft een gesprek simpelweg geen zin."