Ga naar de inhoud
Strijd om stad

Oekraïense gouverneur erkent: 'Russen krijgen controle over Lysytsjansk'

Zwarte rookpluimen boven Lysytsjansk. Beeld © Anadolu Agency

De strategisch gelegen Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk lijkt in Russische handen te zijn gevallen. Dat erkennen verschillende Oekraïense militaire bronnen.

"In de regio Donetsk concentreren de bezetters zich op het consolideren van hun posities in Lysytsjansk", stelt de Oekraïense generale staf. De Oekraïense militaire gouverneur van Loehansk, Sergej Gaidai, bevestigde op zijn Telegram-kanaal eveneens dat de Russen verder waren opgerukt en 'voet aan de grond hadden gekregen in het Lysytsjansk-district'. Het is nog onduidelijk of er Oekraïense eenheden in de stad zijn.

Verschillende claims

Eerder vandaag claimden zowel de Russen als de Oekraïners Lysytsjansk onder controle te hebben, meldt de BBC. Oekraïne stelde dat zijn troepen zwaar onder vuur liggen, maar hield toen nog vol dat de laatste grote stad in de oostelijke regio Loehansk niet is ingenomen. Door Rusland gesteunde separatisten zeiden toen al dat ze met succes de stad zijn binnengetrokken en het centrum hebben bereikt.

Russische media tonen beelden van separatisten of Russische troepen die door de straten van Lysytsjansk paraderen. Ook wordt door Russische bronnen via Twitter een video verspreid waarin een Russische vlag is te zien die naar verluidt op de ruïnes van het administratieve centrum van de stad is geplaatst. Maar ook die informatie kan niet worden geverifieerd.

'Zeker
Lees ook:
'Zeker 3 doden na explosies in Russische stad Belgorod'

Gisteren stelden de separatisten al de stad volledig te hebben omsingeld, maar dat werd toen door de Oekraïners tegengesproken.

Door de verovering van de stad kunnen de Russen verder in de Donbas-regio komen. Doordat het de Russen niet lukte om de Oekraïense hoofdstad Kiev in te nemen, richt het offensief zich nu vooral op deze regio. Rusland heeft recent de naast Lysytsjansk gelegen stad Severodonetsk ingenomen. Daar is weken zwaar gevochten in de straten.

In deze video kun je zien dat inwoners Severodonetsk verlieten vlak voordat de stad in Russische handen viel:

 

Severodonetsk valt, inwoners vluchten: 'Niemand kan daar blijven'

01:39
Severodonetsk valt, inwoners vluchten: "Niemand kan daar blijven."
Na
Lees ook:
Na Severodonetsk nu Lysytsjansk: 'Russen zullen steden kapot blijven maken'