Zware regenval

Duizenden inwoners Sydney geëvacueerd uit vrees voor overstromingen

03 juli 2022 10:13
De regen stopt maar niet. Beeld © AFP (archieffoto)

Duizenden inwoners hebben opdracht gekregen het zuidwesten van Sydney, de grootste stad van Australië, te verlaten. Overstromingen dreigen vanwege zware regenval in het gebied.

Het weerbureau waarschuwt dat de regen, die mogelijk nog twee dagen aanhoudt, kan leiden tot plotselinge overstromingen en aardverschuivingen langs de oostkust in de staat New South Wales.

In de lager gelegen gedeelten van de stad staat het water op sommige plekken al 1,5 meter hoog. "We worden nu geconfronteerd met gevaren op meerdere fronten", zegt minister Steph Cook, die verantwoordelijk is voor de noodhulpdiensten. "Plotselinge overstromingen, rivieren die buiten hun oevers treden en kusterosie. Dit is een levensbedreigende noodsituatie."

Dam lekt

In veel gebieden is meer dan 200 millimeter regen gevallen, met uitschieters naar 350 millimeter. De zware regenval zorgt ervoor dat de hoofddam van Sydney is gaan lekken. De autoriteiten vrezen dat de situatie verergert en de dam overstroomt, net als bij de Warragamba dam begin vorig jaar. Een naastgelegen plaats moest toen worden ontruimd.

"Er is geen ruimte voor het water om in de dammen te blijven. Ze beginnen te overstromen. De rivieren stromen erg snel en zijn erg gevaarlijk. En dan hebben we het risico van plotselinge overstromingen, afhankelijk van waar de regen valt", aldus de regionale autoriteiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doden en bijna 900.000 huizen zonder stroom door noodweer Canada

In het dorp Menangle, ongeveer 70 kilometer ten zuidwesten van Sydney, is het waterpeil in de rivier Nepean tot een hoogte van 16,5 meter gestegen. Dat is maar net onder het recordpeil van 16,8 meter dat in april van dit jaar werd gemeten.

Zaterdag zijn 29 mensen gered uit overstroomde gebieden, onder wie iemand die een uur aan een paal hing terwijl hulpverleners worstelden om de slachtoffers te bereiken. De Australische regering heeft de staat voorzien van honderd militairen die helpen met zandzakken en twee helikopters, zei minister van Defensie Richard Marles op Sky News.

Bekijk ook: Zware overstromingen in februari

In februari waren er zware overstromingen in het oosten van Australië, waarbij doden vielen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore