Ga naar de inhoud
NVWA onderzoekt

Uitbraak van Afrikaanse varkenspest vlak over de Nederlandse grens

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Op een varkensboerderij in de Duitse deelstaat Nedersaksen is de Afrikaanse varkenspest uitgebroken. Het gaat om een boerderij in het district Emsland, dat voor een deel direct grenst aan Nederland. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat na welke contacten er zijn geweest tussen Nederlandse bedrijven en de getroffen varkensboerderij.

Vooralsnog hebben de beschermingszones om het besmette bedrijf geen invloed in Nederland, laat een woordvoerder van het ministerie van Landbouw weten. De varkenshouderij ligt vlak over de grens bij Enschede (kaartje: zie onder). De provincie Overijssel houdt de zaak ook in de gaten, meldt het ministerie.

Het is de eerste keer dat de varkenspest is vastgesteld in Nedersaksen, meldt het regionale ministerie voor Landbouw.  "Helaas was het een kwestie van tijd voordat de varkenspest ook Nedersaksen zou bereiken. Dit is een harde, emotionele klap voor varkensboeren in onze deelstaat", reageerde de Duitse deelstaatminister Barbara Otte-Kinast.

1500 biggetjes

Op de getroffen boerderij worden 280 volwassen varkens en 1500 biggen gehouden. Alle dieren worden morgen afgemaakt.

De NVWA onderzoekt hoe de transporten zijn gelopen, om te kijken of ook Nederlandse varkenshouders risico lopen. Varkenshouders worden opgeroepen zelf ook extra alert te blijven.

Niet gevaarlijk voor mensen

De Afrikaanse varkenspest is een virale infectie bij varkens die bijna altijd dodelijk en ongeneeslijk is. Er bestaat geen vaccin dat de dieren preventief kan beschermen. De ziekte kan worden overgedragen van dier op dier of via besmette oppervlakten. Zowel gehouden varkens als wilde zwijnen kunnen besmet en ziek worden. De Afrikaanse varkenspest is niet besmettelijk of gevaarlijk voor mensen.

Bekijk ook: Het Verenigd Koninkrijk kampt met een groot tekort aan slagers

01:43
Er is geen plek meer voor varkens in de slachthuizen, maar ze kunnen ook niet blijven op de varkenshouderijen. 150.000 varkens dreigen geruimd te worden.