Ga naar de inhoud
'Dringende maatregelen nodig'

Apenpokkenvirus verspreidt zich snel in Europa: in twee weken verdrievoudigd

Bloedmonsters van apenpokken. Beeld © GettyImages

Het aantal gevallen van het apenpokkenvirus is de afgelopen twee weken in Europa verdrievoudigd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept Europese landen op snel actie te ondernemen.

Het virus is inmiddels in 31 Europese landen en regio's vastgesteld. De laatste twee weken zijn daar zes landen en regio's bij gekomen, aldus de WHO.

4000 gevallen

In totaal gaat het om meer dan 4000 Europese gevallen van het apenpokkenvirus, dat doorgaans alleen in Afrika voorkomt. Verreweg de meeste besmettingen zijn vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk. Nog niemand is overleden aan het virus, maar een patiënt is wel opgenomen op de ic. Dat maakte Hans Kluge, WHO-directeur van Europa bekend, schrijft de Volkskrant.

WHO:
Lees ook:
WHO: uitbraak apenpokken in Europa begon al half april

Voor Nederland staat de teller bij de WHO op 257, maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde deze week dat het virus inmiddels bij 288 mensen is vastgesteld.

Maatregelen nodig

"Vandaag versterk ik mijn oproep aan overheden en de maatschappij om de komende weken en maanden meer te doen om te voorkomen dat de apenpokken zich in een groeiend geografisch gebied vestigen", zegt Kluge. Volgens hem zijn dringende en gezamenlijke maatregelen nodig om het tij te keren.

Vooral mannen die seks hebben met mannen raken besmet met de apenpokken. Het virus verspreidt zich via huid-op-huidcontact. Het RIVM waarschuwde dat de komende pride-evenementen in Amsterdam en andere steden kunnen leiden tot 'intensievere verspreiding' van het apenpokkenvirus binnen Nederland.

Bekijk ook: dit moet je weten over apenpokken

03:02
Normaal komt het vooral voor in Midden- en West-Afrika, maar inmiddels zijn er duizenden gevallen van het apenpokkenvirus in Europa.