Ga naar de inhoud
Hassan Al Thawadi

Organisatie WK Qatar: 'We willen stereotypen doorbreken'

WK Topman Hassan Al Thawadi in de Johan Cruijff Arena. Beeld © ANP

Het hoofd van het WK-organisatiecomité Hassan Al Thawadi hoopt dat het WK voetbal in Qatar verschillende culturen dichter bij elkaar brengt. Dat zei hij tijdens een persmoment in Amsterdam. "Dit toernooi is de perfecte gelegenheid om bestaande stereotypen te doorbreken."

Al Thawadi was op bezoek in de Johan Cruijff Arena om eerst met fans, vervolgens met verschillende belangengroepen en aansluitend met de media in gesprek te gaan over allerlei zaken rond het WK.

Wrijving

Direct aan het begin van het persmoment ontstond wrijving toen Al Thawadi de aanwezige pers verzocht geen opnames of notities te maken van het gesprek. Maar na enig aandringen van de aanwezige journalisten kwam hij daarop terug. ''We zijn altijd transparant en open geweest'', zegt hij.

Vergrootglas
Lees ook:
Vergrootglas op Qatar: wat voor land is het eigenlijk? 'Alles wordt er gecontroleerd'

Kritische vragen ging hij niet uit de weg. Zoals bijvoorbeeld over de mediaberichten over migrantwerkers in Qatar die zouden zijn overleden tijdens de bouw van stadions en omliggende infrastructuur. ''Alle incidenten die in onze stadions voorkomen worden onderzocht en openbaar gemaakt. Er zijn drie werkgerelateerde doden geconstateerd.''

Homoseksualiteit is verboden

Maar op de vraag of lhbti-personen welkom zijn, gaf Al Thawadi niet echt een specifiek antwoord: ''Iedereen is welkom. Iedereen die komt kan een veilige en geweldige ervaring verwachten.'' In Qatar is homoseksualiteit verboden. Mensen van hetzelfde geslacht die seks met elkaar hebben kunnen er tot drie jaar gevangenisstraf krijgen.

Wat
Lees ook:
Wat je niet ziet van het WK in Qatar: werkkampen voor gastarbeiders

Volgens de topman hebben er in de afgelopen twaalf jaar – sinds Qatar het WK toegewezen kreeg – al veel hervormingen plaatsgevonden in het land. ''Maar er is altijd ruimte voor verbetering'', zegt hij. ''Geen enkel land heeft een perfect systeem, zelfs Nederland niet.''

Amnesty International

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International was ook aanwezig op de bijeenkomst. Die zegt dat er inderdaad stappen worden gezet in Qatar, als het gaat om de arbeidsomstandigheden van migrantenwerkers.

Maar volgens de organisatie is het nog lang niet genoeg. Daarom vraagt Amnesty International om voor alle slachtoffers een compensatiefonds van 440 miljoen dollar beschikbaar te stellen – hetzelfde bedrag als het prijzengeld voor de winnaar van het voetbaltoernooi.

'Respecteer onze tradities'

Al Thawadi vraagt de voetbalfans die Qatar komen bezoeken om de Arabische cultuur te respecteren. Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, valt hem daarin bij: ''Je mag dus met een regenboogvlag het stadion in, maar je moet die niet naar een moskee meenemen.'' Normaal gesproken zijn regenboogvlaggen niet toegestaan in Qatar. 

Amnesty
Lees ook:
Amnesty en KNVB veroordelen hotels Qatar die homostellen weigeren

Al Thawadi wijst iedereen erop dat het komende toernooi een bijzonder en historisch moment zal zijn. ''Het is voor het eerst dat het WK in het Midden-Oosten wordt georganiseerd. Hierdoor kunnen wij eindelijk stereotypes die over ons bestaan doorbreken en hopelijk verschillende culturen samenbrengen. Mensen zullen zien dat Qatari na een voetbalwedstrijd net zo graag feestvieren als mensen uit westerse landen.''

Kritiek op Qatar

In november en december worden de wereldkampioenschappen in Qatar gehouden. Maar er is al lange tijd veel kritiek op de keuze voor dat land. Een groot punt van bezorgdheid zijn de mensenrechten. Zo geldt er een verbod op homoseksualiteit, hebben vrouwen geen gelijke rechten en zouden migrantarbeiders zeer slecht worden behandeld.