Crowdfunding voor oorlog

Miljoenen euro's ingezameld voor gevechtsdrones voor Oekraïne

02 juli 2022 10:09 Aangepast: 02 juli 2022 11:19
Een Bayraktar-drone in productie Beeld © ANP / Baykar / Handout

Burgers uit heel Europa hebben geld ingezameld om gevechtsdrones te kopen voor Oekraïne. Het land vraagt zijn bondgenoten al maandenlang om meer wapens, en nu komt er ook militaire steun van burgerbewegingen.

De afgelopen maanden zijn drie inzamelacties opgezet voor een specifiek type gevechtsvliegtuig: de Bayraktar TB2, een Turkse drone (onbemand vliegtuig). Oekraïne heeft er de afgelopen twee jaar ongeveer vijftig gekocht, maar dankzij geld van burgers uit heel Europa komen er daar binnenkort nog vier bij.

Bayraktar-vliegtuigen zijn onbemand en kunnen van grote afstand antitankraketten afvuren, zonder het risico dat een piloot sneuvelt. Ze kunnen ook nog eens makkelijk worden vervoerd. Terwijl sommige drones vooral worden gebruikt om te filmen, worden deze dus ook ingezet in de strijd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders brachten 188 drones naar Oekraïne: 'Er is grote vraag naar'

Correspondent Olaf Koens vertelt waarom de Bayraktar zo belangrijk is voor Oekraïne. "Deze drones werken bijzonder goed tegen Sovjet- en Russisch materieel. Russische Buk-raketsystemen hebben bijvoorbeeld veel moeite om de drones te zien en ze uit de lucht te schieten." Rusland kan zich moeilijk tegen de drones verdedigen, en daardoor kan Oekraïne belangrijke strategische doelen raken.

Litouwse inzamelactie

In mei kwam de Litouwse tv-presentator Andrius Tapinas op het idee om geld op te halen voor een Bayraktar-drone. Zijn oproepen op sociale media  gingen de hele wereld over, want er werd nog nooit zoveel geld ingezameld voor zware wapens voor een ander land.

Eén vliegtuig kost ongeveer 5 miljoen euro, en binnen drie dagen was al bijna 6 miljoen euro opgehaald. Het geld kwam niet alleen uit Litouwen; op sociale media staan berichten uit heel Europa van mensen die geld overmaakten.

Het project bleek een enorm succes, dus besloot de Oekraïense activist Serhiy Prytula in juni om een Oekraïense actie op te zetten voor nog eens drie drones. Binnen drie dagen wist hij 20 miljoen dollar op te halen.

Gratis drones

Na de inzamelacties in Litouwen en Oekraïne kwam Baykar, de fabrikant van Bayraktar drones, met een opvallende reactie. De fabrikant kondigde aan dat het vier drones gratis weg zou geven. Baykar vroeg de initiatiefnemers van de inzamelacties om het opgehaalde geld te gebruiken voor humanitaire hulp.

De drones zullen naar verwachting in juli in Oekraïne aankomen. Het Oekraïense leger heeft nog niet gereageerd op de inzamelacties. 

Momenteel loopt er nog een derde actie: op 28 juni besloot de Poolse journalist Sławomir Sierakowski om ook geld in te zamelen voor een Bayraktar. Het tempo van de inzamelingen neemt af, maar is nog altijd indrukwekkend te noemen: na drie dagen is er zo'n 400.000 euro ingezameld.

Mascotte voor het Oekraïense leger

Bayraktar-drones zijn niet alleen effectief in de strijd tegen Rusland, maar worden in Oekraïne ook als een mascotte gezien. De grootschalige geldinzameling is een teken van internationale steun voor Oekraïne, en er is zelfs een populair strijdlied over de drones gemaakt. Het Oekraïense legerorkest maakte er een muziekvideo van, zoals te zien in deze video:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore