Ga naar de inhoud
Verkrachter van de Sambre

Franse serieverkrachter die 30 jaar lang kon toeslaan, krijgt 20 jaar cel 

Dino Scala (61) stond onder meer terecht voor 17 verkrachtingen. Beeld © ANP

In zijn dorp in Noord-Frankrijk kende iedereen hem: Dino Scala, nu 61 jaar. Maar zijn verschrikkelijke daden bleven 30 jaar lang geheim. De serieverkrachter is vandaag veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf.

Scala maakte tientallen slachtoffers in Noord-Frankrijk en over de grens in België. De serieverkrachter is schuldig bevonden aan 17 verkrachtingen, 12 pogingen daartoe en 27 aanvallen of pogingen tot seksueel geweld. Hij had veertig misdaden bekend. 

'Verkrachter van de Sambre'

Pont-sur-Sambre is een Franse gemeente die grenst aan België. De Sambre is de rivier die er doorheen loopt. In deze omgeving sloeg de voormalige conciërge tientallen keren toe tussen 1988 en 2018. Zijn bijnaam werd de 'verkrachter van de Sambre'.

De meeste vrouwen zeiden dat hij hen van achter aanviel, wurgde en in de bosjes misbruikte. Het jongste slachtoffer was een 13-jarig meisje.

Franse
Lees ook:
Franse serieverkrachter kon 30 jaar lang toeslaan, nu staat hij voor de rechter

Hij werd in 2018 opgepakt nadat hij over de grens in België seksueel geweld had gepleegd. De man zei te handelen uit driften die hij niet kon beheersen. Hij heeft drie kinderen en dorpsgenoten noemden hem een aardig en betrokken persoon.

'Ik zal excuses aanbieden'

De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. De man moet zeker twee derde van zijn straf uitzitten. Hij kan nog wel in beroep gaan.

"Ik zal mijn excuses aanbieden aan de slachtoffers", zei hij voordat de rechtbank in beraad ging over de straf.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.