14-jarige Jupiter

Tijger in Amerikaanse dierentuin overleden aan corona

01 juli 2022 01:22
De 14-jarige Jupiter overleed afgelopen zondag. Beeld © Columbus Zoo and Aquarium

Een tijger in een dierentuin in de Amerikaanse staat Ohio is onlangs overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het al verzwakte dier zou na een besmetting een longontsteking hebben opgelopen.

De 14-jarige Jupiter, een Siberische tijger, overleed afgelopen zondag, schrijft Columbus Zoo and Aquarium op Facebook. Volgens de dierentuin kwakkelde het dier al een tijdje met gezondheidsproblemen, en was het daarom kwetsbaarder voor het coronavirus. 

Longontsteking 

De tijger zou vorige week woensdag voor het eerst klachten hebben vertoond. Hij wilde niet eten, kon nauwelijks staan of bewegen en toonde geen interesse in zijn verzorgers. Toen hij de volgende dag werd onderzocht, bleek hij besmet te zijn met het coronavirus. Het dier had een longontsteking en overleed in de nacht. 

Jupiter verbleef sinds 2015 in de dierentuin in Ohio. De tijger werd in 2007 geboren in een dierentuin in Moskou en verbleef later nog enkele jaren in een Tsjechische zoo.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dierentuin Chili vaccineert leeuwen en tijgers tegen coronavirus

Volgens de dierentuin is Jupiter het eerste dier in de dierentuin dat is overleden aan het coronavirus. Uit voorzorg dragen verzorgers mondkapjes als ze dicht in de buurt moeten komen van onder meer katachtigen en apen, die vatbaarder zouden zijn voor het coronavirus. 

Vaccinaties

Tijdens de coronapandemie werden wereldwijd dieren in meerdere dierentuinen gevaccineerd tegen het coronavirus. Al vroeg na het oprukken van het virus werden er besmettingen aangetroffen bij verschillende dierentuindieren. In april van 2020 werd in een dierentuin van New York bijvoorbeeld al een besmetting vastgesteld bij een tijger. Ook in Nederland, in Blijdorp, raakten enkele dieren besmet met het virus. 

Het is niet voor het eerst dat dieren in een dierentuin overlijden aan het virus. In de Amerikaanse staat Nebraska overleefden onder meer drie sneeuwpanters het virus aan het begin van de pandemie niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona in Blijdorp: besmette leeuwen en gorilla's 'zijn hangerig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore