Ga naar de inhoud
Weer omstreden besluit

Klimaatbeleid VS teruggedraaid door Hof: plannen Biden lastig uitvoerbaar

Weer een tegenvaller voor president Biden Beeld © AFP

De VS moet zijn klimaatstrategie aanpassen omdat het Hooggerechtshof heeft besloten dat de regering te ver is gegaan in het beperken van de CO2-uitstoot. Het agentschap voor milieubescherming heeft niet de bevoegdheid om maximale uitstoot van energiecentrales te bepalen, oordeelt het Hof. 

"Dat betekent dat Joe Biden zeer waarschijnlijk zijn ambitieuze klimaatdoelen niet gaat halen", zegt Amerika-correspondent Erik Mouthaan. De Democratische president stelde zich bij zijn aantreden in 2020 ten doel om de uitstoot van de energiesector tegen 2035 tot nul terug te brengen. Een woordvoerder van het Witte Huis noemt het vonnis dan ook 'rampzalig'. 

Uitstoot aan banden te leggen

In 2015 besloot president Obama steenkolencentrales af te schaffen door middel van regulering van de Amerikaanse milieudienst, de EPA. Die legde strenge maxima op aan de uitstoot. Het Hof zegt nu dat de dienst zijn boekje te buiten ging omdat er geen instemming van het parlement was met de doelstellingen die Obama formuleerde.

De zaak was aangespannen door een groep Republikeinse staten onder leiding van steenkoolproducent West Virginia. Het Hooggerechtshof heeft hen vandaag gelijkgegeven. Volgens de voorzitter van het Hooggerechtshof, John Roberts, heeft het Amerikaanse Congres de EPA nooit de bevoegdheid gegeven om de energie-industrie op zo’n vergaande manier te reguleren.

Wereldwijde klimaatdoelstellingen

"Dit heeft ook invloed op de rest van de wereld', zegt correspondent Mouthaan. Na China is de VS de grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld. Om de opwarming van de aarde tot anderhalve graad te beperken, werd op de klimaattop in Glasgow juist aangedrongen om van steenkool af te stappen.

Bovendien maken nieuwe wetten om de CO2-uitstoot terug te dringen in de Verenigde Staten weinig kans om door het parlement te komen, zegt de Mouthaan. "In de Senaat zijn bijna alle Republikeinen tegen. De machtigste Democraat, Joe Manchin, vertegenwoordigt steenkolenstaat West Virginia en is ook geen voorstander."

Conservatief Hooggerechtshof

Van de negen hoge rechters stemden er drie tegen de inperking van de bevoegdheden het milieuagentschap. De door democratische presidenten benoemde rechters spreken over 'een beangstigende' ontwikkeling die slecht zal zijn voor de wereld. Maar de zes conservatie rechters hebben de meerderheid. 

Het is wederom een uitspraak die veel teweeg brengt in de Verenigde Staten. Vorige week werd het recht om een wapen te dragen verder uitgebreid en besloot het Hooggerechtshof om het landelijke recht op abortus af te schaffen. "Omdat het parlement het niet eens wordt op cruciale thema’s, is er geen wetgeving en ligt het laatste woord bij het Hooggerechtshof", aldus Mouthaan.

Bekijk ook: Verdeeldheid over besluit Hooggerechtshof

01:20
Vorige week zorgde het besluit van het Hof over abortus ook voor veel ophef