Migranten VS

Zoons van Karen kwamen om in snikhete truck: 'Ze konden niet wachten om naar VS te gaan'

01 juli 2022 07:29 Aangepast: 01 juli 2022 14:40
Alejandro, Margie en Fernando Beeld © ANP

Dromend van een beter leven vertrokken de broers Fernando (18) en Alejandro (23), en zijn vriendin Margie (24), vanuit Honduras naar de VS. Maar de droom van het drietal eindigde maandag in een nachtmerrie: op weg naar een nieuw leven kwamen zij met vijftig andere migranten om in een snikhete vrachtwagen.

"Ze konden niet wachten om te vertrekken. Net als toen ze klein waren en niet konden wachten op hun verjaardag", vertelt Karen Caballero op een lokale tv-zender. Karen is de moeder van de twee. Ze is totaal gebroken. 

Dorp vol golfplaten

Fernando en Alejandro waren volgens haar gezonde studiebollen, die dol waren op voetbal en dansen. Margie was het eerste vriendinnetje van Alejandro, met wie hij al bijna tien jaar samen was. 

De broers woonden in het huis van moeder Karen in Las Vegas. Niet de rijke Amerikaanse gokstad, maar een dorp vol golfplaten daken in het binnenland van Honduras.

Begin deze maand lieten Fernando, Alejandro en Margie alles achter zich, op zoek naar een beter leven in de VS.

Bij benadering de route die Fernando, Alejandro en Margie hebben afgelegd. Bij benadering de route die Fernando, Alejandro en Margie hebben afgelegd.

Met behulp van een mensensmokkelaar reisden ze vanuit Honduras, via Guatemala en Mexico naar de VS. Daar wilden zij het leven opbouwen dat zij in Honduras niet konden vinden. Want ook al hadden ze gestudeerd, werk vinden was onmogelijk. De coronapandemie en de tornado's, die het gebied rond Las Vegas teisterden, maakte hun toekomstperspectief nog somberder.

'Nooit gedacht dat dit kon gebeuren'

In de VS wilden zij zo snel mogelijk aan het werk. Als ze genoeg verdiend hadden wilden de broers een huis bouwen voor hun moeder. "Ik zei: maar dan zal ik daar niet wonen. Want jullie zijn daar en ik ben hier", vertelt moeder Karen.

Maar dat huis kwam er nooit, de Amerikaanse droom die zij zochten werd nooit gevonden. "Toen ze hier vertrokken had ik nooit gedacht dat dit zou kunnen gebeuren. Ik wil nu alleen nog dat ze mij de lichamen van mijn zoons brengen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeker 53 doden bij ongeluk vrachtauto vol migranten in Mexico

De vrachtwagen met 67 migranten aan boord werd maandag gevonden langs het spoor in de Texaanse stad San Antonio. Mogelijk speelden de hoge temperaturen, die die dag opliepen tot 38 graden Celsius, een rol bij de dood van de 53 migranten die in de vrachtwagen geen toegang hadden tot water. 

Vorig jaar 53 doden

De bestuurder van de vrachtwagen en drie anderen die in verband worden gebracht met de zaak zijn aangeklaagd.

Vrachtwagens worden vaak gebruikt op de mensensmokkelroutes naar de VS. Eind vorig jaar vielen er nog 53 doden in Guatemala toen daar een vrachtwagen vol migranten kantelde. En ook in San Antonio ging het al eerder mis: in 2017 kwamen daar tien migranten om in een vrachtwagen en in 2003, 19.

De omgekomen 13-jarige Wilmer. De omgekomen 13-jarige Wilmer.

De andere slachtoffers kwamen uit Mexico, Honduras, Guatemala en El Salvador. Uit een afgelegen Guatemalteeks Maya-dorp, kwamen de jongste dodelijke slachtoffers: twee neefjes van 13. Een van hen, Wilmer Sipac, zou zich in de VS met zijn vader herenigen.

"Hij wilde zo graag weer bij zijn vader zijn", vertelt zijn moeder aan de Amerikaanse krant de Washington Post. In het laatste audiobericht dat Wilmer aan zijn moeder stuurde, vertelde hij dat hij naar een vrachtwagen werd gebracht. Het was het laatste wat zijn moeder van hem hoorde.

Toename migranten

Het aantal migranten dat door de Amerikaanse grenspolitie is gesignaleerd is nu al groter dan vorig jaar. In heel 2021 ging het in totaal nog om 1,7 miljoen migranten, maar volgens de BBC wordt dit jaar rekening gehouden met 2 miljoen migranten.

Economische problemen, natuurrampen, de coronapandemie en (bende)geweld zijn belangrijke oorzaken voor Centraal-Amerikaanse migranten om naar de VS te trekken. Maar migranten die Amerika's zuidgrens oversteken komen ook uit Mexico, Zuid-Amerika, de Cariben en zelfs uit Turkije en India.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore