Aftocht bevestigd

Russen verlaten Slangeneiland, nog steeds hevige gevechten in Oost-Oekraïne

30 juni 2022 12:55
Slangeneiland vanuit de lucht. Beeld © AP

Het Russische leger heeft het Oekraïense Slangeneiland verlaten. Dit eiland werd aan het begin van de oorlog bekend toen de Oekraïense militairen op het eiland weigerden zich over te geven aan een Russisch oorlogsschip. Uiteindelijk werd het eiland ingenomen door de Russen.

Het Russische ministerie van Defensie bevestigt dat ze zijn vertrokken van Slangeneiland. Ze beweren dat het 'een stap van goede wil' is om graantransport makkelijker te maken.  

'Fuck you, oorlogsschip'

Slangeneiland werd aan het begin van de oorlog bekend toen de Oekraïense militairen die op het eiland aanwezig waren weigerden zich over te geven aan een Russisch oorlogsschip. 

De Russische marine dreigde het vuur te openen maar daarvan waren de Oekraïners niet onder de indruk. "Krijg de klere", antwoordden ze via de radio, zoals te zien is in onderstaande video.

Rusland nam echter het eiland in. Slangeneiland is een eiland van 660 meter lang en 440 meter breed in de Zwarte Zee. Het heeft een strategische ligging waardoor daar gelegerde schepen de toegang tot Oekraïense havens kunnen blokkeren.

Russische blokkade

Meerdere landen, waaronder Turkije, proberen al langere tijd om grote hoeveelheden graan uit Oekraïne te krijgen. Daarvoor moet een Russische blokkade van de Oekraïense zeehavens worden opgeheven. Rusland zegt tegemoet te komen aan de Verenigde Naties, die opriepen om graan door te laten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Severodonetsk gevallen, 'maar strijd om Donbas nog lang niet gestreden'

Oekraïne zegt dat het Russische leger is weggejaagd op het eiland. "Boem! Geen Russische troepen meer op Slangeneiland. Ons leger heeft goed werk geleverd", schrijft een medewerker van president Zelenski op Twitter.

Raketten aan de kust

Op andere plekken in Oekraïne wordt nog steeds hevig gevochten. Zo ook aan de kust, in de haven Mykolaiv. Rusland heeft gisteren raketten afgevuurd op een flatgebouw in Mykolaiv. Zes mensen kwamen om het leven. Mykolaiv is een belangrijkste Oekraïense haven, en als Rusland die inneemt wordt Oekraïne verder afgesloten van de Zwarte Zee. 

Er wordt ook nog steeds gevochten in het oosten van Oekraïne. Na wekenlange gevechten is de stad Severodonetsk in de Oost-Oekraïense Donbasregio volledig in handen van Rusland. 

In onderstaande video kun je zien dat inwoners Severodonetsk verlaten vlak voordat de stad helemaal in Russische handen is gevallen:

Ook in de omgeving van Severodonetsk wordt gevochten. Lysytsjansk ligt onophoudelijk onder zwaar vuur. De regionale gouverneur, Serhiy Haidai, zegt dat er continu wordt gevochten. "De Russen zijn voortdurend in het offensief. Er is geen vermindering. Werkelijk alles wordt beschoten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na Severodonetsk nu Lysytsjansk: 'Russen zullen steden kapot blijven maken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore