Ga naar de inhoud
Waarschuwing

Poetin: spanningen als Zweden en Finland NAVO-lid worden

Vladimir Poetin. Beeld © ANP

De Russische president Vladimir Poetin heeft gewaarschuwd voor spanningen met Zweden en Finland als die twee landen lid worden van de NAVO. De Scandinavische landen werden gisteren officieel uitgenodigd als nieuwe leden.

Rusland zal volgens Poetin reageren als de NAVO zich met haar middelen in Zweden en Finland vestigt. Voor hem is toetreding van de twee landen een gevoelige nederlaag, omdat hij de controle over de Baltische Zee ermee verliest.

'Gelijke munt terugbetalen' 

Poetin zei op de Russische televisie dat het onvermijdelijk is dat de relatie tussen Rusland en de twee Scandinavische landen verslechtert. "Ze moeten begrijpen dat er voorheen geen dreiging bestond, maar dat nu, als militaire eenheden en infrastructuur daar worden ingezet, wij met gelijke munt moeten terugbetalen en dezelfde bedreigingen zullen creëren."

Poetin reageerde met zijn uitspraak op het aanstaande lidmaatschap van de twee landen. De Zweden en Finnen willen na jarenlange neutraliteit juist lid worden van de NAVO vanwege de Russische agressie tegen Oekraïne.

Poetins
Lees ook:
Poetins nachtmerrie: door Zweden en Finland is Baltische Zee straks 'NAVO-meer'

Op een NAVO-top in Madrid bespraken de lidstaten het verwelkomen van nieuwe landen en haalde het genootschap de banden aan. De NAVO wordt de komende jaren groter en gaat zijn militaire slagkracht enorm uitbreiden, was de conclusie van de top. 

Hoofdkwartier Polen

De Verenigde Staten kondigden in Madrid aan om een permanent militair hoofdkwartier in Polen te plaatsen. Er gaan meer militairen naar de oostflank van de NAVO, bijvoorbeeld naar landen als Polen en de Baltische landen. Nederland gaat op zijn beurt extra militairen leveren om Litouwen te beschermen. Er zijn nu al Nederlandse militairen actief in het Baltische land.

De top bood 'de kans om te laten zien dat de NAVO terug is', zei premier Rutte in Madrid.

Bekijk ook: Rutte over NAVO-top: 'Totaal historisch'

01:48
Premier Rutte noemde de NAVO-top in Madrid 'totaal historisch'.