Ga naar de inhoud
Avondklok

Julia en Nadine zetten zich schrap op Curaçao voor storm Bonnie

Nadine (links) en Julia Beeld © Eigen foto's

De winkels zijn dicht en de mensen moeten binnen blijven. Curaçao maakt zich op voor tropische storm Bonnie, die over enkele uren over het eiland zal razen. Sinds 11.00 uur lokale tijd geldt er een avondklok. De inwoners zetten zich schrap, zo ook de uit Nederland afkomstige Julia Bombach en Nadine Roos. "Iedereen was aan het hamsteren."

Er is al veel regen, maar verder vindt de 26-jarige geneeskundestudent Julia Bombach het nog wel meevallen. Als RTL Nieuws haar rond 13.00 uur lokale tijd spreekt zit ze al veilig binnen. "Je merkt al wel dat de straten blank beginnen te staan", beschrijft ze terwijl ze naar buiten kijkt. "Maar het waait nog niet hard."

Hamsteren

Toch is de verwachting dat storm Bonnie flink zal huishouden op Curaçao, Bonaire en Aruba. De avondklok die eerst vanaf 16.00 uur 's middags was ingesteld, werd vanochtend bijgesteld tot 11.00 uur toen bleek dat de hevige regenval en harde windstoten al eerder over het eiland zouden trekken.

Orkaanseizoen
Lees ook:
Orkaanseizoen belooft weer zwaar te worden

Julia woont sinds twee maanden op Curaçao en loopt haar coschappen in het ziekenhuis. "Ik moest dat vanochtend eigenlijk tot 13.00 uur doen, maar we zijn eerder naar huis gestuurd", vertelt ze. "Ik heb toen nog snel boodschappen gedaan. Het lijkt wel de coronacrisis, de winkels stonden helemaal vol met mensen. Iedereen was aan het hamsteren."

De winkels zijn inmiddels dicht, net als de scholen. Dat zal ook morgen zo zijn, zegt Julia. Ze hoeft zelf morgen ook niet naar het ziekenhuis, dat alleen voor noodzakelijke zorg openblijft. "Er is een heel plan opgesteld", weet de student. "Operaties en polibezoeken zijn uitgesteld, zodat er genoeg mensen zijn voor de eerste hulp."

Voorbereiden

Ook het Rode Kruis in Curaçao heeft zich goed voorbereid, vertelt manager Maisy Scharbay. "We zijn sinds zondag in voorbereiding hierop", vertelt Scharbay aan RTL Nieuws. "We kijken naar alle materialen en hebben een flyer uitgedeeld aan de mensen hier als een soort checklist. Het is voor ons natuurlijk niet nieuw zo'n storm maar je weet nooit wat er precies gaat komen."

Aruba,
Lees ook:
Aruba, Bonaire en Curaçao maken zich op voor tropische storm

De voorspelling is dat de storm rond 19.00 uur aan land komt, maar het kan ook eerder zijn. Julia heeft zichzelf daar op voorbereid, samen met haar huisgenoten. "Wij hebben alle spullen van buiten naar binnen gehaald. Verder is het afwachten."

Er zijn in ieder geval genoeg kaarsen en lampjes in huis. "Mocht de stroom uitvallen, vermaken we onszelf bij kaarslicht. Mijn zus en haar vriendin zijn hier toevallig op vakantie, in een hotel aan de kust. Zij zijn bij ons vanavond. We gaan spelletjes doen en we hebben eten. We zien het verder wel: wat komt, dat komt."

Extra stroom gekocht

"Stilte voor de storm", noemt Nadine Roos (29) de situatie vanmiddag. Zij woont sinds drie jaar op het eiland, maar een stormwaarschuwing als deze heeft ze nog niet eerder meegemaakt. "We zijn vanochtend even bij de zee gaan kijken, die was nog vrij rustig. Nu kan dat niet meer want de avondklok geldt."

De hondenhokken en tuinstoelen zijn naar binnen gehaald en de wasmachine is afgedekt. "Als het gaat onweren doen we de stekkers van alle apparaten eruit om kortsluiting te voorkomen", vertelt Nadine. Ook heeft ze extra stroom ingekocht, voor het geval ze even niet naar de winkel kan. "Dat werkt hier met een tegoed en dat was bijna op. Ik ben vergeten een zaklamp te halen, ik vertrouw maar op de lamp van mijn telefoon."

Surfen

Ook Nadine maakt zich niet zoveel zorgen. "Mijn gevoel is dat het wel losloopt, maar misschien vergis ik me. Ik schrijf zelf ook nieuws dus dat ga ik de komende uren doen. En misschien een spelletje doen ofzo", zegt ze.

Ze hoopt wel dat ze snel weer naar buiten kan. "Mijn vriend en ik surfen, dus we houden in de gaten wanneer het mogelijk is dat we weer naar de zee kunnen om te kijken of daar wat leuks te doen is."