Ga naar de inhoud
130 doden

Salah Abdeslam krijgt levenslang voor terreuraanslagen in Parijs

Salah Abdeslam (met rode trui) Beeld © AFP

Salah Abdeslam, de enige overlevende aanslagpleger van de terreuracties in Parijs in 2015, moet levenslang de cel in, zonder kans op vroegtijdige vrijlating.

Dat hebben vijf Franse rechters besloten. Terroristen vermoordden in november 2015 130 mensen in concertzaal Bataclan, bij stadion Stade de France en diverse horecazaken. 

Opgeëist door IS

De aanslagen werden opgeëist door terreurorganisatie IS. Zeven van de acht aanslagplegers bliezen zichzelf op of werden gedood door de politie. Alleen Abdeslam vluchtte. Eerder werd gezegd dat zijn bomvest niet werkte, maar Abdeslam verklaarde in de rechtszaal dat hij zich had bedacht. 

Pas toen hij de mensen om zich heen zag in het café waar hij zijn bomgordel had moeten laten afgaan, zou hij besloten hebben het niet te doen. Abdeslam bood ook zijn excuses aan voor 'alle slachtoffers'.

Franse
Lees meer
Franse justitie eist levenslang tegen terreurverdachte Abdeslam om aanslagen Parijs

Hulp bij voorbereidingen

Levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating wordt in Frankrijk niet vaak opgelegd. Tot levenslang veroordeelden komen in het land vaak na 20 tot 25 jaar vrij. 

Naast Abdeslam stonden nog negentien mensen terecht voor betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Zij zouden niet direct de aanslagen hebben voorbereid, maar hebben geholpen met bijvoorbeeld het bieden van onderdak of het leveren van wapens. 

Zes personen zijn bij verstek berecht, onder wie vijf vooraanstaande IS-leden die vermoedelijk in Syrië zijn overleden. 

Ferry
Lees meer
Ferry zat 3 meter achter Abdeslam: 'Fijn dat hij als een beest wordt behandeld'