Ga naar de inhoud
Salah Abdeslam

Hoofdverdachte aanslagen Parijs van 2015 hoort zijn straf

Salah Abdeslam. Beeld © AFP

Salah Abdeslam, de hoofdverdachte van de terreuraanslagen in Parijs in november 2015, krijgt vandaag in Frankrijk zijn straf te horen. De 32-jarige Abdeslam was een van de twintig betrokkenen bij de aanslagen waarbij 130 doden en honderden gewonden vielen.

Eerder deze maand werd de strafeis tegen de terreurverdachte bekendgemaakt in de rechtszaal in Parijs. Het Openbaar Ministerie eist een levenslange gevangenisstraf. Het gaat om een zogenoemde 'onverkortbare levenslange' eis, dat betekent dat hij niet vervroegd vrij zou kunnen, als hij wordt veroordeeld. 

Enige levende

Abdeslam is de enige nog levende verdachte van de aanslagen in Parijs. Hij is daardoor hoofdverdachte in het proces dat ruim negen maanden geleden werd begonnen. De Fransman wordt beschuldigd van actief lidmaatschap van een terreurbeweging, moord, poging tot moord en gijzeling.

In totaal zijn twintig verdachten aangeklaagd. Zij bereidden de aanslagen voor vanuit Syrië en Irak, regelden het vervoer, wapens, schuilplekken, valse paspoorten en explosieven.

Slachtoffers
Lees ook:
Slachtoffers aanslagen Parijs spreken: 'Ik huilde in de armen van mijn zoon'

Negen aanslagplegers schoten in de avond en nacht van vrijdag 13 november 2015 met automatische vuurwapens op willekeurige mensen in concertzaal Bataclan, in en rond cafés en restaurants, en bij voetbalstadion Stade de France. Ook werd met handgranaten gegooid. Deze negen jihadisten bliezen zichzelf op met bomgordels. De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat. 

De bomgordel van de 'tiende commando' Abdeslam werd gevonden in een vuilnisbak. Uit technisch onderzoek van de politie bleek later dat deze defect was. De verdachte zelf verklaarde dat hij op het laatste moment afzag van de aanslag, maar het anti-terreurparket in Frankrijk gelooft daar niets van. 

Excuses

Abdeslam zou onder meer hotelkamers voor aanslagplegers hebben geboekt en auto's hebben gehuurd. Na de aanslagen vluchtte hij naar België, waar hij vier maanden na de aanslagen betrokken was bij een schietpartij in Vorst. Uiteindelijk werd hij gearresteerd bij een grote politieactie in de plaats Sint-Jans-Molenbeek.

Tijdens het proces veranderde Abdeslam zijn verhaal meerdere keren. Eerst verklaarde hij een 'soldaat van Islamitische Staat' te zijn, maar in april bood hij plots excuses aan en vroeg hij alle slachtoffers en nabestaanden huilend om vergiffenis. De kans is groot dat Abdeslam in beroep gaat tegen zijn straf, mocht hij daadwerkelijk levenslang krijgen.

Bekijk ook: Bataclan-overlever Catherine verwerkt trauma door terreurverdachte te tekenen

02:07
Catherine Bertrand is één van de Bataclan-overlevers. Nu tekent ze Salah Abdeslam, de man die haar dood wilde op die bewuste avond in 2015 in Parijs. Het helpt met het verwerken van haar trauma. Voor Catherine is geen straf hoog genoeg.