Ga naar de inhoud
Plan burgemeester

Droogte in Italië: kappers mogen haren maar eenmaal wassen

Bij een wasbeurt zou 20 liter water worden verbruikt. Beeld © Getty Images

Kappers in een dorp in Italië mogen de haren van hun klanten de komende tijd nog maar maximaal eenmaal wassen. De burgemeester wil daarmee de grote droogte die in het land heerst lokaal bestrijden. Kappers die toch tweemaal shampoo uit de haren spoelen, riskeren een boete.

In het 16.000 inwoners tellende Castenaso, in de buurt van Bologna, heerst momenteel ernstige droogte, net zoals op veel andere plekken in Italië. Burgemeester Carlo Gubellini zag met lede ogen aan hoe de tien kappers in het dorp de kraan vol open zetten voor hun klanten. 

'Duizenden liters'

Vanaf zaterdag mogen de kappers de haren van hun klanten nog maar maximaal eenmaal wassen. De kapsalons in Castenaso zijn op zondag en maandag dicht, dus op die manier hebben de kappers volgens Gubellini de tijd om zich voor te bereiden op de maatregel. 

De burgemeester berekende dat er 13 liter water wordt verbruikt bij elke minuut dat een kraan openstaat. Volgens Gubellini zouden kappers door tweemaal te wassen telkens ongeveer 20 liter gebruiken. Veel te veel, vindt hij. "Als we kijken naar wat er op een dag doorheen gaat, hebben we het over duizenden liters", zegt Gubellini tegen Corriere della Sera

Moordslachtoffers
Lees ook:
Moordslachtoffers komen boven nu groot stuwmeer bij Las Vegas opdroogt

Het is de bedoeling dat de maatregel tot september blijft gelden. Kappers die toch tweemaal wassen, krijgen een boete van maximaal 500 euro. 

'Belachelijk'

Volgens Gubellini wordt zijn nieuwe maatregel vooralsnog goed ontvangen door de kappers in zijn dorp. "De feedback is positief", zegt hij. Toch is niet iedereen blij met het plan. "Het is een beetje belachelijk", zegt een kapster uit het dorp. "Voor sommige producten die we gebruiken, of in het geval van sommige haartypen, is het nodig om tweemaal te wassen."

Volgens burgemeester Gubellini is de situatie ernstig in zijn dorp. Als de droogte nog langer duurt, kan het zijn dat boeren volgende maand al te weinig water hebben om hun gewassen te besproeien.   

Bekijk ook: Deze uitvinding haalt drinkwater uit schijnbaar kurkdroge woestijnlucht

01:47
In het kurkdroge Arizona in de Verenigde Staten halen ze nu een deel van het drinkwater uit de lucht. Verslaggever Sophie van der Meer laat zien hoe dit werkt.