In het najaar

Deskundigen VS willen specifieke boosterprik tegen omikron

29 juni 2022 01:41 Aangepast: 29 juni 2022 08:38
De speciale prikken zouden in het najaar beschikbaar moeten zijn. Beeld © ANP

Een panel van medische deskundigen uit de VS heeft opgeroepen om een boosterprik te ontwikkelen die specifiek helpt om een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus te voorkomen. Die prik zou al in het najaar beschikbaar moeten zijn.

Dat is nodig omdat er dan een nieuwe golf besmettingen met omikron wordt verwacht, zeggen de door de Amerikaanse gezondheidsdienst FDA bijeengeroepen medici.

Nieuwe golven 

Het panel kwam tot de oproep na het beoordelen van relevante gegevens, zoals projecties over nieuwe golven en de eerste resultaten van vaccinmakers met omikron-specifieke vaccins. Pfizer en Moderna hebben eerder positieve gegevens bekendgemaakt over antilichamen die worden opgewekt door hun omikron-specifieke vaccins.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Dissel houdt rekening met serieuze opleving coronavirus in najaar

Beide bedrijven hebben de vaccins nog niet op grote schaal geproduceerd, maar zeiden dat ze binnen drie maanden over zouden kunnen gaan tot grootschalige productie.

Dominant 

Terwijl eerdere Covid-19-varianten zoals alfa en delta uiteindelijk verwaterden, werden omikron en zijn subvarianten zo dominant dat ze in 2022 de meerderheid van de besmettingen veroorzaakten. Volgens het FDA-panel is het waarschijnlijk dat de toekomstige evolutie van het virus zal plaatsvinden langs de omikrontak van de Covid-19-stamboom.

Eerder deze maand adviseerde de Wereldgezondheidsorganisatie al het gebruik van omikronboosters. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna 700 mensen met corona in Nederlandse ziekenhuizen

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore