Onderzoek Capitool-bestorming

Trump vond wapens bij aanhangers rond Capitool-bestorming geen probleem

28 juni 2022 22:21
Cassidy Hutchinson bij de parlementscommissie Beeld © ANP

Een explosieve getuigenis vandaag in het onderzoek naar de Capitool-bestorming. Donald Trump wist dat zijn aanhangers wapens bij zich hadden, maar hij riep hen toch op om op 6 januari 2021 het Capitool te bestormen. Dat verklaarde een voormalig assistent van de stafchef van Trump.

Cassidy Hutchinson, de voormalig assistent, zei tegen de parlementscommissie die de zaak onderzoekt, dat toen Trump hoorde van de wapens dat hij dat geen probleem vond. Trump wuifde de bezorgdheid weg. De menigte kon wat hem betreft gewoon naar het Capitool marcheren.

"Dit zijn schokkende nieuwe details in een betrouwbare getuigenis van iemand die vlakbij de Oval Office zat", zegt Amerika-correspondent Erik Mouthaan. "Het vult het beeld aan van een president die op belangrijke momenten in de aanloop naar Capitool-bestorming niets deed of juist olie op het vuur gooide."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Welke rol speelde Trump in de Capitoolbestorming? Steeds meer details bekend

Trump was volgens Hutchinson boos dat het grasveld voor zijn podium op de bewuste dag redelijk leeg was. Hij vertelde zijn medewerkers dat de veiligheidsmaatregelen moesten worden opgeheven, zodat er nog meer mensen naar het Capitool konden komen.

"Ze zijn niet hier om mij pijn te doen", zei Trump volgens de assistent. "Hij had ook kunnen oproepen om geen geweld te gebruiken, maar dat deed hij niet", zegt Mouthaan. 

Trump greep ook vanaf de achterbank naar het stuur van de limousine waar hij in reed en belaagde zelfs iemand van de geheime dienst toen hij voor zijn eigen veiligheid naar het Witte Huis werd gebracht in plaats van naar het Capitool. "Ik ben verdomme de president, breng mij naar het Capitool", zou hij hebben geroepen.

Na de verloren presidentsverkiezingen gooide hij een bord met de een hamburger tegen de muur, nadat de minister van justitie had gezegd dat er geen verkiezingsfraude was gepleegd. Hutchinson hielp de ketchup van de muur te vegen, vertelde zij vandaag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bestormers Capitool kwamen tot 12 meter van Pence, 'leven was in gevaar'

"Er stijgt een beeld op van een diep emotioneel, verward iemand die mensen die hem moeten beschermen fysiek aanvalt. Ik vind dat schokkend", zegt Mouthaan. "Het is toch anders of je dit in de krant leest of dat je dit hoort tijdens een hoorzitting van zo'n belangrijke getuige die Republikein." 

De parlementscommissie komt uiteindelijk met een advies aan het Openbaar Ministerie. Justitie onderzoekt of Trump vervolgd moet worden voor de Capitool-bestorming.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore