Ga naar de inhoud
Snelle aansluiting

Turkije maakt weg vrij voor toetreding Zweden en Finland tot NAVO

Erdogan en de Zweedse premier Magdalena Andersson in Madrid. Beeld © ANP

Turkije staakt het verzet tegen de geplande toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. De drie landen zijn het op de NAVO-top in Madrid eens geworden over de Turkse bezwaren, zeggen NAVO-bronnen. Daardoor is de weg voor de twee Scandinavische landen vrij om lid te worden.

Onlangs vroegen beide landen het lidmaatschap van de NAVO aan. Dit volgde op de Russische invasie in Oekraïne. Turkije lag, als enige NAVO-bondgenoot, dwars omdat de Scandinavische landen de Koerdische bewegingen PKK en YPG zouden steunen. Ankara beschouwt die bewegingen als terroristische organisaties.

Turkije, Zweden en Finland hebben een gezamenlijk memorandum getekend waarin ze verklaren elkaars veiligheid te waarborgen. Dat "beantwoordt de zorgen van Turkije", zegt Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO.

Eenheid gered

De uitkomst van de gesprekken hebben grote politieke betekenis. In Moskou hoopte men dat de de kou nu juist níet uit de lucht kon worden gehaald. Dit zou erop wijzen dat de NAVO verdeeld was.

"Wekenlang lag de Turkse president dwars, maar op de eerste dag van de gesprekken is er witte rook", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Daarmee is de eenheid van de NAVO gered."
 

NAVO-top
Lees ook:
NAVO-top in Madrid: van 'hersendood' naar boost voor bondgenootschap

De opluchting bij de lidstaten is groot, weet Lambie. "Elke dag dat Erdogan zou dwarsliggen, werd door Westerse diplomaten gezien als een kleine winst voor Poetin. Erdogan heeft nu een verklaring waarin Zweden en Finland ingaan op de Turkse zorgen. Het wapenembargo geldt niet meer en er komt meer samenwerking bij het bestrijden van terrorisme."

Landen zullen snel instemmen

Hij spreekt van een historische gebeurtenis. "Los van het Turkse verzet: het is historisch dat Zweden en Finland, jarenlang neutraal, gaan toetreden tot het NAVO-bondgenootschap. Door de Russische inval in Oekraine wordt de NAVO nu alleen maar groter en sterker. Dat was niet Poetin's doel."

Andere landen zullen snel instemmen, verwacht Lambie. "In Den Haag heeft het kabinet al gevraagd of de Kamer zo snel mogelijk kan instemmen met de toetreding van Zweden en Finland."

Poetins
Lees ook:
Poetins nachtmerrie: door Zweden en Finland is Baltische Zee straks 'NAVO-meer'