In vrachtwagen in Texas

Links en rechts ruziën na vondst migranten: 'Het is de schuld van Biden'

28 juni 2022 20:53
In deze vrachtwagen lagen 50 overleden migranten.

Hoe moet de Amerikaanse staat Texas omgaan met de vluchtelingenproblematiek? Als het aan de Republikeinse gouverneur Greg Abbott ligt, worden illegale immigranten zo goed als allemaal tegengehouden. Daar pleit hij al langer voor en soms op een wel heel opvallende manier. Een manier die botst met links Amerika.

Dat er in Texas nog altijd een probleem met migranten bestaat, bleek afgelopen nacht wel. In een vrachtwagen werden 50 opeengestapelde, overleden migranten gevonden. Volgens de autoriteiten waren ze aan oververhitting en hitteberoertes gestorven.

Dit zijn beelden van het incident:

De politie in Texas heeft zeker 46 dode migranten aangetroffen in een vrachtwagen in de stad San Antonio. 16 anderen waren nog in leven. De migranten waren in de koelwagen illegaal de grens over gekomen.

Volgens de politie zijn inmiddels drie mensen opgepakt. Wat zij precies met de zaak te maken hebben, is nog niet duidelijk. En ook over de identiteit van de slachtoffers, is nog niets bekend.

Gouverneur Greg Abbott

De Republikeinse gouverneur Greg Abbott had dit incident willen voorkomen door het aantal illegale immigranten dat de Verenigde Staten via Texas binnenkomt, fors terug te dringen. Eigenlijk helemaal te stoppen.

Gouverneur Greg Abbott. Gouverneur Greg Abbott.

Daar had en heeft hij een aantal opvallende tactieken en ideeën bij. Zo heeft de gouverneur de Nationale Garde naar de grens gestuurd om de grenspolitie te assisteren. Daar heeft hij volgens The New York Times miljarden aan besteed.

Dezelfde krant zegt dat hij ook migranten tijdelijk in gevangenissen zette en hij kwam met het idee van zogenaamde 'check points', waarbij specifiek Mexicaanse vrachtwagens aan de kant werden gezet en gecontroleerd als ze de Amerikaanse grens over gingen.

'Invasie van migranten'

En er is meer. Zo dreigde de gouverneur de komst van illegale migranten naar Texas te bestempelen als een 'invasie'. Dat had een reden, want daarmee zouden bepaalde oorlogsmiddelen kunnen worden ingezet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vermiste baby van vermoord stel uit Texas duikt 42 jaar later op

Afgelopen april nog stuurde hij migranten met bussen van Texas helemaal naar hoofdstad Washington. En werden ze afgeleverd op de trappen van het Capitool. Abbott zelf brengt al zijn ideeën onder de noemer 'Operation Lone Star'.

Biden krijgt de schuld

Die operatie is tegelijkertijd een vorm van kritiek op president Joe Biden. Want volgens Abbott is hij verantwoordelijk voor veel ellende op het gebied van migratie. Ook de schuld van het drama van afgelopen nacht, krijgt Biden in zijn schoenen geschoven. "Zij zijn het resultaat van zijn politiek van open grenzen", zegt Abbott over de slachtoffers.

Maar dat is volgens correspondent Erik Mouthaan niet het geval. "Amerika's grenzen staan niet open, maar Joe Biden is wel minder streng dan zijn voorganger Donald Trump. En dat is waar Abbott en andere Republikeinen op doelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit doet Trump tegen de toestroom van migranten en vluchtelingen

"Onder Trump werd de 'Remain in Mexico-regel' aangenomen. Dat betekende dat mensen die een asielaanvraag deden, de uitslag daarvan in Mexico moesten afwachten. En dus niet in de Verenigde Staten. Maar volgens internationale organisaties mag dat niet, omdat mensen mogen wachten in het land waar ze de aanvraag hebben ingediend."

Historisch veel migranten

Joe Biden heeft dat hersteld. Alleen moeten de Verenigde Staten wel steeds meer zeilen bijzetten om de toestroom van migranten nog aan te kunnen. "Alleen al dit jaar zijn het er een miljoen", zegt Mouthaan. "En zo extreem veel opvangplek is er niet. Dat betekent dat mensen die geen gevaar vormen, op een gegeven moment de opvanglocatie mogen verlaten, zeker als ze al ergens in de VS familie hebben."

Migranten bij de Amerikaans-Mexicaanse grens. Migranten bij de Amerikaans-Mexicaanse grens.

Dat zijn dan dus mensen die de uitslag van hun aanvraagprocedure nog niet hebben ontvangen. "Die gaan bijvoorbeeld naar een oom in New York. Twee weken later krijgen ze een brief dat ze voor de rechter moeten verschijnen vanwege hun aanvraag, maar dan zijn ze al niet meer bij hun oom te vinden. Zo komen ze in de illegaliteit terecht", zegt Mouthaan.

Geen afschrikwekkende werking

Republikeinen zien de politiek van Biden dan ook als een signaal dat migranten kunnen blijven. Al lijken ook de ideeën van gouverneur Abbott geen afschrikkende werking te hebben. The New York Times schrijft dat afgelopen maart, 129.000 verplaatsingen van Mexico naar de Verenigde Staten werden geregistreerd. Dat is 11.000 meer dan een jaar eerder, toen 'Operation Lone Star' begon.

In november wordt duidelijk of Texas de lijn van Abbott (nogmaals) steunt. Dan zijn er verkiezingen en kan Abbott een derde termijn als gouverneur krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Speciale doodskisten voor kinderen bloedbad Texas: 'Biedt een beetje troost'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore