Ga naar de inhoud
Zeker 15 doden

G7-leiders: raketaanval op winkelcentrum Oekraïne is oorlogsmisdaad

Reddingswerkers en vrijwilligers zoeken in het puin. Beeld © AP

De leiders van de zeven grootste economieën ter wereld, de G7, hebben de raketaanval op een winkelcentrum in Oekraïne streng veroordeeld. In een gezamenlijke verklaring spreken ze van een oorlogsmisdaad.

In een verklaring op Twitter schrijven ze: "We zullen niet rusten voordat Rusland stopt met deze wrede en onnodige oorlog in Oekraïne. Willekeurige aanvallen op onschuldige burgers zijn een oorlogsmisdaad. We zullen president Poetin en anderen hiervoor verantwoordelijk houden."

De raketaanval vond plaats op een winkelcentrum in de Oekraïense stad Krementsjoek. Het dodental is inmiddels opgelopen naar 15, en er zijn 59 gewonden gemeld.

Doden
Lees ook:
Doden bij aanslag op drukbezocht winkelcentrum Oekraïne

Er wordt gevreesd dat het aantal nog verder zal oplopen. Volgens president Zelenski waren er meer dan 1000 mensen in het winkelcentrum op het moment van de aanval.

Deze beelden werden gemaakt bij het winkelcentrum, vlak na de raketinslag:

Oekraïens winkelcentrum verwoest bij raketaanval

00:49
Het winkelcentrum in de stad Krementsjoek is verwoest door de raketaanval.

"Van het winkelcentrum ging geen enkele dreiging uit voor het Russische leger. Het had geen strategische waarde", zei Zelenski eerder. "Mensen wilden gewoon een normaal leven leiden, dat is wat de bezetters zo boos maakt. Uit machteloosheid blijft Rusland burgers aanvallen. Het is zinloos om te verwachten dat het redelijk of humaan is."

Geen reactie Rusland

Krementsjoek, een stad met 200.000 inwoners, ligt midden in Oekraïne. Het winkelcentrum dat werd geraakt ligt naast het centrale treinstation van de stad.

Rusland heeft nog niet officieel op de raketaanval gereageerd. De plaatsvervangend ambassadeur bij de VN beschuldigde Oekraïne ervan dat de aanval wordt gebruikt om 'sympathie te kweken voorafgaan aan de komende NAVO-top'.